Animatsioonifestivali juht Priit Tender: uutes animafilmides väljendub kliimaärevus

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Kaader Ave Taaveti filmist «Silitada siili»
Kaader Ave Taaveti filmist «Silitada siili» Foto: Filmikaader

17. augustil algab Tallinnas mitmepäevane animatsioonifestival Animist Tallinn, mille raames saab näha värskeid lühianimafilme nii Eestist kui välismaalt. Animist Tallinn leiab tänavu aset teist korda ning toimub 17.–20. augustini. Tänavusest programmist leiab ka lugematuid auhindu võitnud animafilmi «Sierra», mille lavastajaks Sander Joon.

Animist Tallinna juht Priit Tenderi sõnul on kodumaiste animafilmide valik tänavusel festivalil hästi mitmekesine. «Kokku linastub Animist Tallinna raames 18 kodumaist filmi. Mõned on professionaalsete stuudiote filmid, osad on tudengifilmid, on ka päris omal käel tehtud asju. Seega leiab kirju ja põneva valiku, mis annab ülevaate peaaegu kõigest, mis animatsioonivaldkonnas on Eestis aasta jooksul tehtud. Leidub ka filme, mis ei valminud riikliku rahastuse toel või koolitööna, vaid autori vabast ajast.

Sander Joone palju auhindu võitnud «Sierra» linastub Tallinnas esimest korda. Soovitaksin ka Ülo Pikkovi «Taaskohtumist» ning Hardi Volmeri ja Urmas Jõemehe «Maetud Euroopas». See on põnev stoppkaaderfilm erinevatest surnuaedadest Euroopas, kus hauatahvlid kaaderhaaval vilguvad silme eest läbi. Leidub ka suurepäraseid tudengifilme.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles