Soome nüüdiskultuuri tipptegijad esinevad uues Viimsi kultuurikeskuses

Kultuuritoimetus
Copy
Viimsi Artium FOTO: Tiit Mõtus
Viimsi Artium FOTO: Tiit Mõtus Foto: Tiit Mõtus

Eesti publiku ette jõuavad Soome riikliku tsirkuseauhinnaga pärjatud Rauli Dahlbergi soololavastus «O’DD» ning Soome kaasaegse tantsu lipulaeva Tero Saarinen Company kaksiklavastus «HZ | HUNT».

25. augustil jõuab Viimsi Artiumi suures saalis lavale Soome riikliku tsirkuseauhinnaga pärjatud Rauli Dahlbergi soololavastus «O’DD», mis on inspireeritud ulmekirjandusest ja filmidest, eelkõige Stanley Kubricku ajatust meistriteosest «2001: Kosmoseodüsseia».

Dahlbergi lavastus kutsub vaatajaid audiovisuaalsele rännakule, mille teemaks on evolutsioon, inimkonna püüe lõpmatus universumis järjest uusi piire nihutada ja kõrguseid vallutada. Batuudivirtuoos ja akrobaat Rauli Dahlberg ületab oma soololavastuses «O’DD» gravitatsiooni ning füüsikaseadused, demonstreerides, et inimvõimetel pole piiri.

30. augustil jõuab publiku ette Tero Saarinen Company kaksiklavastuse «HZ | HUNT» esimene pool - legendaarse koreograafi Tero Saarineni lavastus «HUNT», millele järgneb kohtumine autoriga ja linastub Saarineni loomingut käsitlev dokumentaalfilm «Rooted with Wings» (režissöör Thomas Freundlich).

Igor Stravinski balletist «Kevadpühitsus» inspireeritud «HUNT» esietendus 2002. aastal Veneetsia biennaali tellimusel. Nii kriitikute kui ka publiku poolt kõrgelt hinnatud lavastust on esitatud kokku 83 linnas ja 32 riigis. 2022. aastal valmis ikooniliseks saanud teosest uusversioon – seekord on laval tantsijad Auri Ahola ja Atte Kilpinen.

1. septembril esitleb Viimsi Artium kaksiklavastuse teist osa – Tero Saarinen Company lavastust «HZ». Selle autor on Soome noor tantsija ja koreograaf Johanna Nuutinen. Tema audiosensoorses lavastuses sukeldub publik sügavale helilainetesse, kus kuulmine muutub kogemiseks. Veealusest helireostusest saab selles moodsa maailma sensoorsete stiimulite metafoor. Tantsijateks on Natasha Lommi, Elina Häyrynen, Saida Solla, Eero Vesterinen and Riccardo Zandona.

Etendusele järgneb Maarja Nuudi kontsert «Hinged».

Viimsi Artiumi juhi Kristiina Reidolvi sõnul on oluline, et Eesti publik saaks orgaaniliselt osa Põhjamaade ja Euroopa, aga ka laiemalt rahvusvahelisest kultuuriruumist: «Just sel põhjusel on meil plaanis tuua hooaja sees Eestisse väliskultuuri, nii kaasaegset välisteatrit kui ka muusikat».

Kultuuri- ja hariduskeskus Viimsi Artium on kaasaegne, avatud ja interdistsiplinaarne kultuurikeskus, kus kohtuvad nii etenduskunstid, klassikaline, jazz-, pop- ja rokkmuusika, kunst, film, teadus ja haridus. Viimsi Artiumis põimuvad omavahel nii erinevad kultuurivaldkonnad kui rahvusvaheline, riiklik ja kogukondlik mõõde.

Viimsi Artium asub looduskaunis kohas Lubja klindi külje all. Hoone põhjamaiselt minimalistliku arhitektuuri loojad on Siiri Vallner ja Indrek Peil Kavakava arhitektuuribüroost.

Mitmekülgset kultuuriprogrammi on võimalik nautida nii 457-kohalises suures saalis, 190-kohalises blackboxis, 160-kohalises kammersaalis kui ka endistesse kütusemahutitesse rajatud kaasaegse kunsti galeriis ja vabaõhulaval. Artiumi katuseterrass on mõeldud nii õueõppeks kui ka vabaõhukontsertide ja -kino nautimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles