Psühhodisko konverents arutleb plaadimüügiga seotud eetika üle

Kultuuritoimetus
Copy
Vinüülplaadid.
Vinüülplaadid. Foto: Mihkel Maripuu

26. ja 27. augustil toimub Tartus Aparaaditehase välialal, Tartu Erinevate Tubade Klubis ja Plantariumis Psühhodisko VIII rahvusvaheline konverents «Plaadipo(e)eetika», mis toob publikuni plaadimaailma poeetika ning plaadimüügi eetikaga seotud näituse, helirännaku, filmilinastuse, vinüülplaadilaada, kontserdi ja vestlusringi. Psühhodisko konverentsi tänavusteks peaesinejateks on Jaakko Eino Kalevi ja Akira Yamanaka.

Programm algab 26. augustil Akira Yamanaka (JPN) ja Psühhoteegi ühisnäituse «Vinüülplaadid raudse eesriide tagant: «Soviet Groove Disc Guide» avamisega Aparaaditehase valges kasvuhoones «Galeriide öö» raames. Näitusega tutvustatakse raamatut «Red Funk: Soviet Groove Disc Guide», mis on esimene Nõukogude Liidu monopoolse plaadifirma Melodia väljaannetest ülevaate andev kataloog. Et raamat on jaapanikeelne, on näitus varustatud inglis- ja eestikeelsete tõlgetega ning külalistel on näituse avamisel võimalik tõlgi vahendusel kuulda miks Akira Yamanaka sellise kataloogi avaldas; kuidas ta materjali välja kaevas; milline on olnud raamatu retseptsioon jaapanlaste seas; milline on tema suhe Eesti muusikaga jm.

Näituse avamisele järgneb kell 22 Psühhoteegi ja plaadipoe Terminal ühispidu Western Rock vs Eastern Block, mille peaesinejaks on Soomest pärit ja rahvusvaheliselt tunnustatud eksperimentaalse popi geenius Jaakko Eino Kalevi. Lisaks Jaakko Eino Kalevi etteastele mängivad plaate Terminali plaadipoe eestvedaja Sander Varusk, Soome plaadipoe Redhill Records esindaja Aku Helin ning Psühhoteegi DJ-d Ahto Külvet ja Markko Montvila. ühtlasi saab kella 23ni Aparaaditehase hoovis kuulda Akira ja Andreas McKeough DJ-set’i

Konverents-festivali teisel päeval, 27. augustil toimub Aparaaditehase tänavaturust osana Psühhodisko vinüülplaaditurg, kus on esindatud vinüülplaadimüüjad nii Eestist, Lätist kui ka Soomest. Õhtul kell 17 Plantariumis saab kuulata loodushäälte salvestaja, loodusfotograafi ja salvestaja Veljo Runneli helirännakul «Metsikute helide lum» arktilise linnulaada, kevadise konnakoori, veealuse maailma kalade, kulleste ja veemullide, rabamänniku põtrade pulmade ja veel mitme põneva paiga ja olukorra helisalvestusi ning tutvuda metsikute helide talletamiseks vajamineva salvestustehnikaga.

Kell 19 vahetavad Tartu Erinevate Tubade Klubis Eesti, Läti, Soome ja Ukraina plaadimüüjad mõtteid plaadipoodide hingeeluga seotud teemadel ning räägivad plaadipoe-eetikast. Konverents lõpeb vinüülimaanide ühe lemmikfilmi «High Fidelity» («Elu edetabelid») linastusega Tartu Erinevate Tubade Klubis.

«Kõik Psühhodisko konverentsid on sündinud kokkupuutest inimestega, kes on panustanud vinüülplaadimaailma avardamisse mõne olulise teema kaudu. Akira Yamanaka on hea näide ühest sellisest tegelasest – ta on esimene inimene, kes pani kokku Melodia plaadifirma kataloogi. On muidugi üsna irooniline, et selline kataloog nägi ilmavalgust alles 2022. aasta veebruaris ning on ilmunud vaid jaapanikeelsena,» kommenteerib Ahto Külvet tänavuse Psühhodisko konverentsi peaesineja valikut ja lisab: «Tänavuse konverentsi pealkiri «Plaadipo(e)eetika» viitab aga vinüülplaadimaailmaga seotud eri tahkudele: kui plaadipoe-eetikaga seonduv lähtub rohkem isiklikest küsimustest, millega olen plaadipoe pidamisel silmitsi seisnud ja mida sooviks arutada teiste plaadipoodnikega Eestist ning lähiriikidest, siis plaadipoeetika viitab sellele, et vinüülplaatidelt ning helisalvestistelt laiemalt võib leida palju enamat kui vaid rütmimuusikat – noile on talletatud nii tekste, kultuurilugu kui ka loodushelisid, millest viimasega on tegelenud lähemalt üks meie tänavuaastastest esinejatest, loodushäälte salvestaja ja bioloog Veljo Runnel.»

Psühhodisko VIII rahvusvahelise konverentsi kohta leiab lisainfot veebilehelt: https://www.psuhhoteek.ee/konverents/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles