Kultuuriüritus keset pingsat tankisuve: kuidas möödus Vaba Lava Narva Kultuurihoov?

Kultuuritoimetus
Copy
Kultuurihoov pakkus kuu aega järjest erinevaid kontserte ja näituseid.
Kultuurihoov pakkus kuu aega järjest erinevaid kontserte ja näituseid. Foto: Anne Kalinen

Vaatamata pingetele punamonumentide ja eriarvamustele sõja teemadel, tõi Vaba Lava Narva Kultuurihoov kokku Narva inimesed ja külalised kogu Eestist. 22. juulist kuni 20. augustini aset leidnud Kultuurihoov oli kuu täis erinevaid kontserte, näituseid, showetendusi ja isegi grillivõistluseid.

«Meie soov oli elavdada Narva suvist kultuuri- ja seltsielu ning luua narvakatele mõnus koht ajaveetmiseks,» ütles Vaba Lava Kultuurihoovi projektijuht Anne Kalinen. «On üldlevinud arvamus, et narvakas põgeneb suveks suvilatesse ja linn oleks nagu välja surnud. Meie proovisime tõestada, et päris nii see ei ole. Kui pakkuda head programmi, tuleb inimene ikka kohale. Ja meil see õnnestus!»

Vaba Lava Narva Kultuurihoovist käis kuu aja jooksul läbi hinnanguliselt 4000-5000 inimest. Erinevaid sündmusi oli kokku 18, millest populaarsemad Valgevene protestibändi Lyapis Trubetskoi kontsert, kuhu kogunes pea 800 piletiostjat ja Eesti taasiseseisvumispäeva pidu 20. augustil.

«Narva inimene on tore. Kui temaga suhelda, olla avatud ning saada üle eelarvamustest, siis on ilmselge, et saab kenasti koos olla ja kõik need punamonumendid ja eriarvamused sõja asjus on ületatavad,» lausus Vaba Lava arendus-turundusjuht Mart Rekkaro. «Loomulikult on siin ka putiniste, kes käivad rusikas taskus ja nutavad tanki taga, aga nendega las tegelevad vastavad institutsioonid. Vaba Lava tegeleb täna ja tegeleb ka tulevikus nende narvakatega, kes tahavad saada osaks Eestist ja Eesti kultuurist. Hetkel on ehk palju teadmatust ja natuke hirmu, aga hea teater ja avatud suhtlus viib päevalõpuks lõimumiseni. Ja selle nimele me töötame ning oleme,» lisas Rekkaro.

Vaba Lava Narva tegutseb edasi ja juba novembris tuleb näitamisele ilmakuulus Rimini Protokoll «100% Narva», kus tuuakse lavale 100 ehedat Narva elanikku – statistiline läbilõige linnast ja tema inimestest. Detsembris esietendub Julia Augi uuslavastus Narva pommitamisest 1944 aastal või teisisõnu Narva hävitamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles