Rahvusooper avab uue hooaja Vana Tallinn Gala ja teatrilaadaga

Kultuuritoimetus
Copy
Estoonlased 2022. aasta augustis hooaja avakoosolekul.
Estoonlased 2022. aasta augustis hooaja avakoosolekul. Foto: Veljo Poom

Rahvusooper Estonia alustab uut hooaega laupäeval, 27. augustil juubelihõngulise X Vana Tallinn Galaga, kui dirigent Arvo Volmeri juhendamisel astuvad üles Rahvusooper Estonia koor ja orkester ning soleerivad ukrainlannast sopran Olga Mykytenko, tenor Raimonds Bramanis Lätist ja rahvusvahelise kaliibriga bassihääl Ain Anger.

Pühapäeval, 28. augustil kell 12.55 avatakse Pärnu maantee poolsel kõnniteel kolme estoonlase, Teo Maiste, Mati Palmi ja Sulev Nõmmiku mälestuseks nende jalajäljed. Avamisel kõnelevad traditsiooni algataja Arne Mikk, Rahvusooper Estonia peadirektor Ott Maaten, AS Infortar juhatuse esimees Ain Hanschmidt ja Estonia Seltsi juhataja Mart Mikk. Skulptor Tiiu Kirsipuu kujundatud mälestusplaadid teatrit ümbritsevatel tänavatel sümboliseerivad teenekate estoonlaste jalajälgi, mida siiani on sillutisse paigaldatud juba 37 paari.

Kell 12–15 toimub ümber Estonia teatrimaja iga-aastane teatrilaat, kus kogu hooaja piletid on müügil 30% soodsamalt, kuulutatakse välja tänavune teatrisõbra tiitli laureaat kõigil kohalviibijail on võimalik nautida tasuta galakontserti, kus tulevad esitusele katkendid uuslavastustest ja repertuaari parimatest paladest. Laadale kohaselt müüb teatrirahvas ka ahvatlevat toidu-, käsitöö- ja teatrikraami.

Uus hooaeg toob kaasa ka uusi inimesi. Ooperitrupiga liitub kolm uut solisti: ukrainlannast sopran Elena Bražnik, eelmise aasta stipendiaat metsosopran Karis Trass, ning brasiilia bariton Leonardo Neiva. Eesti Rahvusballeti ridu täiendab uuest hooajast Kuuba päritolu solist Nelson Peña.

Uuendusi toimub ka lava taga. Nimelt vahetati suvel välja rahvusooperi lavaelektroonika – seadmed, mida publik iialgi ei näe, kuid mis on etenduse läbiviimisel kriitilise tähtsusega ning mis tõrkusid töötamast juba mitu aastat. Augusti keskel andsid Prantsuse firma BC Caire ning Austria firma Waagner Biro teatrile üle uuendatud lavajuhtimise seadmestiku. Nimetatud firmade lavatehnoloogilised seadmed on kasutusel paljudes maailma suurimates teatrites – nüüd sai ka Rahvusooper Estonia endale kaasaegseima lavaelektroonika.

Lavatehnoloogia ja -elektroonika vahetus läks maksma u 800 000 eurot ning investeering kaeti teatri 2020. a rahalise ülejäägi arvelt. Rahvusooperi peadirektor Ott Maaten: «On ilmne, et meie rahvusooper peab olema tehniliselt tasemelt võrdne teiste Euroopa ja maailma ooperiteatritega ning seadmete uuendamine oli suur hüpe tänapäeva. Samas ei lahenda see uuendus rahvusooperi põhilist probleemi, milleks on vajalike mõõtmete ja tänapäevase akustikaga teatrisaali vajadus.»

Esimene uuslavastus saab publikuküpseks 30. septembril ja selleks on Jacques Offenbachi koomiline operett «Orpheus põrgus», mille toob lavale Liis Kolle. Uuel hooajal jõuavad publiku ette veel klassikalise balleti pärlina tuntud piraadilugu «Korsaar», Giuseppe Verdi ooper «Jeanne D’Arc», kaasaegset ja klassikalist tantsukunsti lõimiv balletilavastus «Must / Valge» ning Richard Wagneri ooper «Lohengrin».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles