Vestlusring Tallinna kunstihoones: kuidas teha kunsti kliimateadlikumalt?

Copy

27. augustil avatakse Tallinna kunstihoones Oliver Ressleri suurnäitus «Tõkestades mandrijääd», mis vaatleb kriitiliselt maailma kliimaõigusliikumist. Näituse sissejuhatusena toimuvad Tallinna kunstihoones ringkäik kunstnikuga ning vestlusring, kus hetkel Eestis viibiv kunstnik samuti kaasa räägib. Vestlusringi otseülekanne Postimehe veebis algab kell 15.

Vestlusringis osalevad kunstnik Oliver Ressler, kunstnik ja keskkonnaaktivist Laura Kuusk, Rohetiigri nõukogu esimees ja energiaspetsialist Andres Veske ning keskkonnaministeeriumi kliimaosakonna juhataja Kädi Ristkok. Vestlust modereerib kuraator Corina L. Apostol. Vestlus toimub inglise keeles.

Oliver Ressler on kunstnik ja filmitegija, kelle looming hõlmab installatsioone, avaliku ruumi projekte ja filme, mis käsitlevad majandust, demokraatiat, rännet, kliimakriisi, vastupanuvorme ning ühiskondlikke alternatiive. Ta on 39 filmi autor, mida on esitletud tuhandetel sotsiaalse liikumise üritustel, kunstiasutustes ja filmifestivalidel. Aastast 2019 juhib Ressler kliimaõiglusliikumise uurimisprojekti «Barricading the Ice Sheets», mida rahastab Austria teadusfond.

Näitus uurib üleilmset soojenemist ja kliimaõiglusliikumist ning selle suhet kunstiga. Pealkiri viitab tõsisele hädaolukorrale, millega kliimaõiglus silmitsi seisab, ja kavandatava tegevuse ulatusele: mandrijääd ei ole füüsiliselt võimalik tõkestada ega selle sulamist ära hoida. Siiski püütakse teha midagi enneolematut, sest mitte kunagi varem inimkonna ajaloos pole meie planeet nii suures ohus olnud.

Kunstnik on näituse jaoks jäädvustanud ja dokumenteerinud kliimaliikumise mõned kiiduväärt ettevõtmised ning väljapanek kunstihoones hõlmab mitme kanaliga videoinstallatsiooni, fototeoseid, joonistusi, graafikat ja skulptuure, mida Balti riikides pole varem eksponeeritud.

Näitus Tallinna kunstihoones jääb avatuks 6. novembrini.

Tagasi üles