Sel nädalal toimuvad kuuendad Narva ooperipäevad

Kultuuritoimetus
Copy
Narva Ooperifestival.
Narva Ooperifestival. Foto: Ilja Smirnov

1.–4. septembrini toimuvad Narva Kreenholmi Manufaktuuris kuuendat korda Narva ooperipäevad. Esmakordselt Eesti muusikateatrite ajaloos toob festival lavale Stravinski ooper-oratooriumi «Oedipus Rex» ning esietendub rahvusooper Estonia esitantsija Jevgeni Gribi ja Soome vabakutselise balletiartisti Jack Trayleni ballett «Flesh». Sel aastal võõrustab festival Narvas ka Leedu ooperi külalisetendust – Tšaikovski «Jevgeni Oneginit».

«See on meie teadlik valik pakkuda Narva ja Ida-Viru inimestele muusikateatrit, mida nad saavad pidada üha rohkem enda omaks. Samuti tahame me olla jätkuvalt põhjuseks, et inimesed üle Eesti leiaksid tee Narva,» ütleb Narva ooperipäevade kunstiline juht Julia Savitskaja.

Festivali toimumiskoht Narva Kreenholmi Manufaktuur asutati 165 aastat tagasi Euroopa suurima tekstiiliettevõttena. Kreenholmi Manufaktuuri koori juhatas omal ajal Georg Otsa vanaisa. Nüüd kõlab hõrgult historitsistlikus keskkonnas iga aasta septembris tänapäevane ooper ja saab nautida nüüdisballetti nii Eestist kui lähiriikidest.

2. septembril on festivalikavas Eesti–Soome balletiartistide koostöös loodud balleti «Flesh» maailmaesietendus. Lavastajate – Eesti Rahvusballeti esitantsija Jevgeni Gribi ning Soomes vabakutselise balletiartistina tegutseva Jack Trayleni sõnul käsitleb uus balletietendus keha ja hinge koostööd.

«Puudutus on kogemus ning tunda tähendab elada. Tantsu keel on universaalne ja võimaldab edasi anda mõtteid väga erinevatest emakeeltest. «Flesh» on ühtviisi nii Eesti kui ka meie põhjanaabrite balletilavade uudisteos, loodud siin ja sealpool Soome lahte,» ütleb lavastaja Jevgeni Grib. Uudisteost tantsivad Laura Maya Y Rosiers, Marcus Nilson, Anna Roberta Lahesoo, Ali Urata, Ami Morita ja Jevgeni Grib.

Samal õhtul etendub festivalil ka rahvusooper Estonia mängukavast tuntud Gribi lühiballett «Tango».

3. septembril võõrustab festival Leedu ooperi esituses Tšaikovski «Jevgeni Oneginit», mis toodi trupi poolt lavale mullu Leedu lõunapiiril, otse Venemaa Kaliningradi haldusjaotuse vahetus läheduses Bratninkai kiriku varemetes. «Narva Kreenholm on mõneti sama äärmuslik, kuid vägagi sobiv koht maailmakuulsa ooperi vaatamiseks,» ütleb Narva ooperipäevade kunstiline juht Julia Savitskaja.

Selles ooperilavastuses teevad kaasa mitmed nimekad külalissolistid – Tatjana rollis on Leedu ja Põhjamaade ooperiteatrites tuntud sopran Julija Karaliūnaitė ning Oneginit laulab bass-bariton, helilooja, muusikateatrite produtsent ning alates 2018. aastast Leedu rahvusliku ooperi- ja balletiteatri peadirektor Jonas Sakalauskas. Teistes osades on Lenski – Karolis Kašiuba (tenor), Olga – Evelina Volodkovič (kontraalt), Larina – Aiste Miknyte (metsosopran), Filipjevna – Ilona Bagele (metsosopran), Gremin – Artūras Kozlovskis (bass) ja Triquet – Nerijus Noreika (tenor).

Lavastajad on Jonas Sakalauskas ja Ričardas Rickevičius ning video režissöör on Ričardas Rickevičius. Etenduses teeb kaasa ka Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

4. septembri pärastlõunal etendub festivalil Stravinski ooper-oratoorium «Oedipus Rex» – esmakordselt Eesti muusikateatrite ajaloos. «Pea sada aastat on möödunud, aga suurejoonelist muusikateost «Oedipus Rexi» pole Eestis lavastatud. Juba see ainuüksi on piisav põhjus selle teose lavale toomiseks,» ütleb lavastaja Ott Aardam.

Ott Aardam toob esietenduse lavale koos rohkearvulise esitajatekoosseisuga. Osades on Oidipus – Mati Turi (tenor), Iokaste - Tuuri Dede (metsosopran), Tiresias/Kreon – Pavlo Balakin (bass), Lambakarjus - Yixuan Wang (tenor), Sõnumitooja Janari Jorro (bariton) ja Lugeja – Karol Kuntsel. Kaasa teeb Eesti rahvusmeeskoor ning Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel. Lavastuse kunstnik on Kristjan Suits.

Narva ooperipäevad algavad 1. septembri õhtul traditsioonilise ooperigalaga Kreenholmi Manufaktuuris, kus astuvad üles solistid Julija Karaliūnaitė ja Nerijus Noreika Leedust, Sandra Laagus ja Tambet Kikas Eestist ning Gissur Pall Gissurarson Islandilt. Glamuurset õhtut Mozarti, Puccini, Rossini, Tšaikovski,Verdi jt heliloojate ooperiaariatega saadab traditsioonide kohaselt Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel.

Lisaks on Narva ooperipäevade tavaks hilisõhtused kontserdid, ja nii annab 3. septembril romantilise hilisõhtuse kontserdi Tõnis Mägi, kes laulab lugusid oma uuelt plaadilt «Романс» ja saadab end klaveril. Plaadi nimilugu on pärit paarikümne aasta tagusest Tšehhovi etendusest «Kolm õde», kus Mägi mängis Tusenbachi. Kontserdil kõlavad Tõnis Mägi laulud vene keeles. Lauljat saadavad kitarridel Ain Agan ja Andre Maaker.

Narva ooperipäevi toetavad Integratsiooni Sihtasutus, Euroopa Regionaalarengu Fond, EAS, Eesti Kultuurkapital, Põhjamaade Ministrite Nõukogu, Eesti Rahvakultuuri Keskus, Selver, NOBE, Prike, Narva Gate.

Rohkem infot: www.narvaopera.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles