Ilmunud on kirjastuse Hea Lugu ajalooliste romaanide võistluse võidutööd

Kultuuritoimetus
Copy
Raul Siniallik oma romaaniga «Salajane ristisõda».
Raul Siniallik oma romaaniga «Salajane ristisõda». Foto: Hea lugu

Ilmunud kirjastuse Hea Lugu tänavuse ajalooliste romaanide võistlusel I ja II koha saanud romaanid: Raul Sinialliku «Salajane ristisõda» ja Sverre Lasni «Risti vägi».

I koha ja advokaadibüroo Sorainen eripreemia sai Raul Siniallik romaaniga «Salajane ristisõda», mille keskseks sündmuseks on Jäälahing. II koha sai Sverre Lasn romaaniga «Risti vägi». Mõlemad teosed käsitlevad ristisõdu ja huvitava kokkusattumusena lõpeb «Risti väe» tegevus 1237. aastal, «Salajase ristisõja» oma aga algab 1238. aastal. Septembrikuus ilmub sama võistluse III koha töö – Lilli Luugi romaan «Minu venna keha».

Romaanivõistlusele saadeti 12 reglemendile vastavat tööd, mis katsid koos väga pikka ajatelge Salme viikingitest kuni 1990. aastateni. Tundub, et õhus on soov mõtestada sõjateemat: kaks romaani käsitlesid ristisõdu, üks Vabadussõda ja üks Teist maailmasõda. Žürii, kuhu kuulusid kirjanik Arvo Valton ja kirjastajad Tiina Kaalep, Meeli Müüripeal ja Vallo Kalvik, otsustasid tulise arutelu käigus, et rahalist preemiat väärivad kolm käsikirja. «Salajast ristisõda» hinnates leidis žürii liige kirjanik Arvo Valton: «Parim lugu. Toob eesti kirjandusse uudse naisvägilase kuju. Kui ongi kõrvalekaldeid tegelikult olnust, siis jäävad need lubatavuse piiridesse.»

Konkursi äsjailmunud võidutööd – Raul Sinialliku romaani «Salajane ristisõda» – esitleb kirjastus 10. septembril Kadrioru kirjandustänava festivalil, kui Kirjastuste liidu telgis kell 15 vestleb autoriga Karl-Martin Sinijärv. Saabuval sügisel loetakse võiduromaani ette ka Vikerraadios järjejutuna.

Suve alguses ilmus Ketlin Priilinna konkursil äramärgitud töö «Väike raamatupoodnik Alice». Uuel aastal avaldab kirjastus vabariigi aastapäevaks veel Lille Roometsa äramärgitud vabavärssromaani «Mina ja August».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles