Merike Estna näitus: koloriit on lõbus, meeleolu aga melanhoolne

, kultuurikriitik
Copy
Merike Estna isikunäitus «Muld ei hoia meie armastust». Kõike saadavad helitaustal vee sulpsatused koos kunstniku äkiliste hingetõmmetega.
Merike Estna isikunäitus «Muld ei hoia meie armastust». Kõike saadavad helitaustal vee sulpsatused koos kunstniku äkiliste hingetõmmetega. Foto: Anu Vahtra

Enne algust on alati veel midagi. Maalikunstnik Merike Estna suur isikunäitus «Muld ei hoia meie armastust» toob kokku teosed, mida on näidatud mitmesugustel välismaa näitustel, kuid mida pole Eestis varem välja pandud. Nende hulka on lisatud mõned tema päris varajased maalid ning veel ka täiesti uusi, varem eksponeerimata töid. Vastuolulistest elementidest sünnib mänguline tervik.

Näitus on mastaapne ja mitmesuunaline. Estna on tuntud maaliuuendajana, tema teosed on varasemast meelde jäänud grupinäitustelt võimsas dialoogis teiste kunstnikega (need tööd haaravad väga tugevalt kaasa ning nihestavad kõike, millega nad kontaktis on), mistõttu on põnev jälgida, kuidas toimib tema looming suurel isikunäitusel, kus see on üksi – isolatsioonis, aga ka võimendatud, iseendaga justkui resonantsis. Ja ometi pole maailmas miski päriselt üksi: ka neil teostel on kontekst, ajalugu… aga mõnel puhul ka teostajad, tehnikud ja muud abivaimud. Kõik, mis eksisteerib, on pidevas ringluses ning igasugune subjekt moodustub alati hiljem, tagantjärele.

Merike Estna isikunäitus «Muld ei hoia meie armastust». Üldvaade. FOTO:
Merike Estna isikunäitus «Muld ei hoia meie armastust». Üldvaade. FOTO: Foto: Anu Vahtra
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles