Vene teatri lahkuv kunstiline juht: kõigist pragudest roomas välja mädane ja kõle russofoobia! (59)

rus.postimees.ee
Copy
Filipp Loss.
Filipp Loss. Foto: Sander Ilvest/Postimees

Nädal enne töölepingu lõppu esines Vene Teatri kunstiline juht Filipp Loss Eesti riigi, poliitika ja inimeste kohta äärmiselt karmi avaldusega. Muuseas võrdles ta Venemaa kodanike olukorda Eestis juutide olukorraga teise maailmasõja ajal.

5. septembril lõpeb leping Vene Teatri kunstilise juhi Filipp Lossiga. Pärast tema lahkumist asub ajutiselt sellele ametikohale teatri direktor Svetlana Jantšek.

Avalikkus sai eelseisvatest muudatustest teatri juhtkonnas teada mais. Eile, kui lepingu lõppemiseni oli jäänud nädal, avaldas Filipp Loss Facebookis postituse, millest võib järeldada, et Eestis tunneb ta end juudina, kelle natsid tapale viivad.

«Kas teate, miks mina, vaid (juba?) viis aastat Eestis elanud vene juut, olen kogu sellest lõputust räuskamisest venelaste vastaste sanktsioonidega nii solvunud ja nördinud? Kui särtsakate toostide all Ukraina relvajõu toetusest ja Hea võidust Kurja üle roomas ühtäkki kõigist pragudest välja mädane, kõle russofoobia ning keegi ei kirtsuta nina ega ütle valjult: «Fuh!» Õige hetk, kas pole? Kõige eest arveid klaarida, tallata jalge alla kõik Venemaa Föderatsiooni kodanike vabadused ja õigused, justkui poleks meil ilma selleta piisavalt probleeme. Mis saab edasi meie õigustest? Millise joone juures peatuvad meie innukad naabrid? Kunagi, ma mäletan, üsna hiljuti hävitasid nad sama innukalt juute Eestis....» kirjutab Loss.

Postitust illustreeris Loss fotoga juutidest teises maailmasõjas. Ta ei täpsustanud, millal kavatseb Eestist lahkuda ega selgitanud, miks ta võrdleb turistiviisade andmisest keeldumist juutide hävitamisega holokausti ajal.

Kommentaarid (59)
Copy
Tagasi üles