Üllar Saaremäe Filipp Lossist: teatripäeval esines ta väga julge venevastase sõnavõtuga (12)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Üllar Saaremäe
Üllar Saaremäe Foto: Ain Liiva

Rakvere teatri endine peanäitejuht ja praegune riigikogu liige Üllar Saaremäe (Isamaa) tunnistab, et talle tuli Vene Teatrist peagi lahkuva Filipp Lossi Eesti-vastane jutt suure üllatusena. Saaremäe meenutas tänavust teatripäeva gaalat, kus Loss reageeris Vene agressioonile Ukrainas väga selge ja otsekohese seisukohavõtuga.

Saaremäe kinnitas Postimehele, et oma esimese lavastuse Eestis tegi Filipp Loss Rakvere teatris, kus Saaremäe oli aastani 2017 peanäitejuht. 

«Aasta oli 2016. Tutvusin temaga paar aastat varem, kui ta käis Rakvere linnuses «Hamletit» vaatamas. Kes ta täpselt Eestisse kutsus ja mitmendat korda ta siin oli, ei suuda ma meenutada, aga eesti teatriinimesi tundis ta juba enne minuga tutvumist,» rääkis Saaremäe. 

«Kuna tegemist on igati intelligentse lavastajaga, ei läinud kaua, kui leidsime ühise keele ja juba aasta hiljem, 2017, esietendus järgmine lavastus Rakvere teatris,» lisas Saaremäe. 

Kui Loss suundus Vene Teatrisse peanäitejuhi kohale, siis kutsus ta Saaremäe omakorda sinna lavastama. «Minu pakkumine oli Kivirähki «Eesti matus». Prooviaeg oli väga kerge ja loominguline. Õhkkond teatris niisamuti,» rääkis ta. 

«Vene agressioonile Ukrainas reageeris Filipp väga selge seisukohavõtuga 27. märtsi teatripäeva gaalal Vene teatris,» märkis Saaremäe. Selle leiab siit. «Tema sõnu tõlkis Ukraina päritolu näitlejanna Anna Sergejeva. Minu tunnustuse peale, et oled Vene kodanikuna väga julge mees, vastas ta: «Mida mul karta! Hirm on kõige mõttetum asi. Olen alati teisitimõtleja olnud»,» meenutas Saaremäe.

Kõike seda arvesse võttes tuli Saaremäele Lossi avaldus üllatusena. Küsimusele, kas see avaldus võis tulla seetõttu, et ta peab looma nn pinnast tagasi Venemaale minekuks, vastas Saaremäe, et sellele on tal raske vastata. 

Skandaalne sotsiaalmeediapostitus

Kolmapäeval avaldas Filipp Loss Facebookis postituse, millest võib järeldada, et Eestis tunneb ta end juudina, kelle natsid tapale viivad.

«Kas teate, miks mina, vaid (juba?) viis aastat Eestis elanud vene juut, olen kogu sellest lõputust räuskamisest venelaste-vastaste sanktsioonidega nii solvunud ja nördinud? Kui särtsakate toostide all Ukraina relvajõu toetusest ja Hea võidust Kurja üle roomas ühtäkki kõigist pragudest välja mädane, kõle russofoobia ning keegi ei kirtsuta nina ega ütle valjult: «Fuh!» Õige hetk, kas pole? Kõige eest arveid klaarida, tallata jalge alla kõik Venemaa Föderatsiooni kodanike vabadused ja õigused, justkui poleks meil ilma selleta piisavalt probleeme. Mis saab edasi meie õigustest? Millise joone juures peatuvad meie innukad naabrid? Kunagi, ma mäletan, üsna hiljuti hävitasid nad sama innukalt juute Eestis...» kirjutas Loss.

Postitust illustreeris Loss fotoga juutidest Teises maailmasõjas. Ta ei täpsustanud, millal kavatseb Eestist lahkuda ega selgitanud, miks ta võrdleb turistiviisade andmisest keeldumist juutide hävitamisega holokausti ajal.

5. septembril lõpeb leping Vene teatri kunstilise juhi Filipp Lossiga. Pärast tema lahkumist asub ajutiselt sellele ametikohale teatri direktor Svetlana Jantšek.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles