Draama festivali metaprogramm pakub poeetilisi konsultatsioone

Kultuuritoimetus
Copy
Draama festivali metaprogramm.
Draama festivali metaprogramm. Foto: Eesti Teatri Festival

Tartus 6.–11. septembrini toimuva Draama festivali põhiprogrammile lisaks saab festivalikülastaja ka sel aastal osa metaprogrammist, mille seekordse teema võib kokku võtta sõnaga «kohtumine».

Me kohtume iga päev, kohtume töökaaslaste, sõprade, elukaaslaste ja kaasaelajatega, nooremate ja vanematega, teretuttavate ja nendega, kellele me küll tervituseks noogutame, aga keda me päris täpselt ära ei tunne. Need kohtumised ilmestavad argipäevi, suunavad mõtte uuele rajale. Kohtumine teisega annab jõudu, laeb akusid, inspireerib, aktiveerib ning ärgitab mõtlema radadel, kuhu mõte niisama uitama ei satu. Kohtuda võib juhuslikult, esimest või viimast korda, kohtuda võib teatri ees, teatrisaalis või teatri taga suitsunurgas.

Draama festival on kohtumiste kesktee, ristmik pikal maanteel, varjualune vihmasel päeval. Siia satuvad kokku nii omad kui ka võõrad, nii need, kes tulid esimest korda, kui ka need, kellel spidomeeter on ammu ületanud tuhandenda teatrietenduse numbri.

Metaprogrammi sündmustel kohtuvad sellel aastal kunstnikud ja kriitikud, teatrikülastajad ja möödauitajad. Fookuses on formaadid, mis leiavad aset nelja silma all ning tegelevad individuaalse kohtumise ja inimliku kontaktiga. Kultuurisündmusi nihestav rühmik RESKRIPT toob festivalile juba ennast mitmel pool tõestanud formaadi "Artist Walk", milles kunstnik ja külastaja võtavad koos ette stsenaariumi järgi toimuva rännaku. Üheksa festivalile kutsutud kunstnikku loovad omanäolised jalutuskäigud ning avavad võimaluse kohtuda enda, oma loomingu ja mõtetega.

Paide Teater toob Tartu Keskparki eelmisel kevadel algatatud "Poeetilised konsultatsioonid", mis loob hetke kohtumiseks kõige paremas mõttes: istuda maha, rääkida maailmast, muredest ja rõõmudest, elust ja armastusest. Iga kohtumine on ainukordne ning lõppeb personaalselt välja valitud luuletusega, mis jääb ilmestama möödunud minuteid ning kadunud sõnu.

Traditsiooniliselt on metaprogrammis olulisel kohal etendustejärgsed vestlusringid, kus moderaatori kindlal käel on võimalik heita pilk lavastusprotsessi ning lavamaailma telgitagustesse. Peale selle leiavad aset kolm eraldiseisvat diskussiooni , kus mõtestatakse Eesti teatrivälja laiemalt, seatakse küsimuse alla kehtivaid norme ning uuritakse võimalikke tulevikuväljavaateid.

Metaprogrammi kuuluvad ka kolm raamatuesitlust: «Teatrielu 2021» saab oma ristsed, lähemalt tutvustatakse kõrgkoolidele mõeldud e-õpikut «Etenduskunstide uurimismeetodid» ning kirjanik Piret Jaaksi esitleb oma värsket näidendikogumikku. Lisaks saab Tartu Uue Teatri ja Eesti Noorsooteatri eestvedamisel formaadi «Esimene lugemine» raames kuulda kahe algupärandi ettekannet.

Draama avatakse 6. septembril kell 17 Tartu keskpargis koostöös festivaliga Interdistsiplinaar. Pärast avakõnesid tuleb esitlusele ühekordne performance «See viiul peab surema», mis on viiulimängija George Kentrose (Rootsi) ja helilooja/programmeerija Fredrik Olofssoni (Rootsi) koostöös valminud performance, mille käigus samaaegselt virtuaalselt ehitatakse ning reaalselt lõhutakse viiul. Instrumendi lõhkumine ei ole siiski suvaline vandalismiakt, vaid kaalutletud kunstiteos, mis esitab viiuli “surma” kõla.

Metaprogramm:

https://draama.ee/metaprogramm-2022

Draama kogu programm on leitav siit:

draama.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles