Taas algavad Pärdi päevad, kava on võimas!

Kultuuritoimetus
Copy
Pärdi päevadel kõlavad kammerkoori Collegium Musicale esituses Arvo Pärdi a cappella koorilooming ja Erki Pärnoja "Anima mea".
Pärdi päevadel kõlavad kammerkoori Collegium Musicale esituses Arvo Pärdi a cappella koorilooming ja Erki Pärnoja "Anima mea". Foto: Rene Jakobsen

Täna algavate traditsiooniliste Pärdi päevadega tähistab Nargenfestival helilooja Arvo Pärdi sünnipäeva.

2.–11. septembrini toimuvad Pärdi päevad on 18 kontserdi ja 10 erineva kavaga jõudmas kirikutesse ja kontserdisaalidesse üle Eesti ning esimest korda toimub kontsert ka Narvas. Festivali kunstiline juht Tõnu Kaljuste on esinema kutsunud nii Eesti parimad muusikakooslused kui ka külalised välismaalt. Kohal on Pärdi päevade iga-aastased esinejad Eesti riiklik sümfooniaorkester, Eesti filharmoonia kammerkoor, Tallinna kammerorkester, kammerkoor Collegium Musicale ja vokaalansambel Vox Clamantis. Oma 50. tegutsemisaastal annavad kontserte Pärdi tintinnabuli-loomingu sünni tunnistajad ansambel Hortus Musicus ja Andres Mustonen ning klassikalise muusika piire avardav helilooja ja kitarrist Erki Pärnoja. Piiri tagant toovad oma kunsti Eestisse inglise dirigent Peter Phillips, Paul Hillier koos ansambliga The Theatre of Voices, viiuldaja ja dirigent Sergei Krõlov Leedust ning Belgia ansambel Trio O3.

Pärdi päevadega soovib Tõnu Kaljuste pöörata pilgud ja südamed Ukraina rahva poole, öeldes: ««Päästke meie hinged» – nõnda palume seekord Pärdi päevadel iga kontserdi ja iga teosega. Sellel aastal vapustas mind ja mu kolleege vene õigeusu kirikupea soosiv suhtumine Vene riigi sõjategevusse. Arvo Pärt ütles sõja esimestel päevadel Ukraina sõpradele muu hulgas nii: «Meile on jäänud vaid klomp kurku ja pisarad ja palved. Sõnad on hakanud kaotama oma tähendust. Andke meile andeks …». Kui neid ridu lugesin, meenus mulle kunstnik Raul Meele graafiline teos «Eesti kirjad», millel on tekst «SAVE OUR SOULS». Me tunneme kaasa Ukraina rahvale, ukrainlaste tragöödia on meie kõigi tragöödia.»

AVAKONTSERT: Pärdi päevade avakontserdi kavas avalduvad põimumised heliloojate Arvo Pärdi ja Sofia Gubaidulina elulugudes ja loomingus. Nõukogude Liidu juhtivate avangardheliloojate ja mõttekaaslastena jagasid Gubaidulina ja Pärt ühiseid kogemusi, tsensuuri ja sunnitud emigratsiooni. Mõlemad kogusid 1980. aastate alguses läänes laiemat tuntust Gidon Kremerile pühendatud viiuliteostega: Pärt kahe viiuli kontserdiga «Tabula rasa» ja Gubaidulina viiulikontserdiga «Offertorium». Solistina astub ERSO ees üles viiuldaja Sergei Krõlov, kes on nii Pärdi kui Gubaidulina hea sõbra Saulius Sondeckise järglasena Leedu kammerorkestri kunstilise juhi ja peadirigendi ametis jätkanud mõlema helilooja pärandi esitamist ja edasikandmist. Avakontserdi kava kuuleb 2. septembril Tallinnas Jaani kirikus ja 3. septembril Tartus Pauluse kirikus.

PÄRT JA PÄRNOJA: Kammerkoor Collegium Musicale paneb ühel kontserdil kõlama Arvo Pärdi ja Erki Pärnoja kooriloomingu. Kahe nii erineva loojanatuuri muusika algimpulss on üks – muusika lähtub ajatut ja igavikulist mõõdet kandvast tekstist. Koorimuusika vallas oma esimese teosega «Anima mea» (lad «Minu hing») heidab Pärnoja pilgu ühe elu loosse täis lõppe, alguseid ja piiritute võimaluste maailma nende vahel. See on palve, et alati säiliks usk uuesti alustamise võimalikusesse. Inimhinge ja laiemalt kõige elava ajatu müsteerium ongi «Anima mea» kandev tukse, vaadates egotsentrilise maailmanägemuse piiride taha, kus ei peitu küll vastused kõigele, aga võib leiduda võti, kuidas kaootilise ja pööraselt muutuva maailmaga selgust ja rahu leida. Kontserdid toimuvad 2. septembril Pärnu Elizabethi kirkus ja 3. septembril Viljandi Pauluse kirikus.

KANON POKAJANEN: Ansambel Vox Clamantis ja dirigent Jaan-Eik Tulve panevad Narva õigeusu kirikus, Eesti ainsas uusbütsantsi stiilis sakraalhoones, kõlama Arvo Pärdi kõige ulatuslikuma kooriteose «Kanon pokajanen». Kirikuslaavikeelsele patukahetsuskaanoni tekstile loodud oopus oma igavikuliste palvetega on lummanud nii esitajaid kui ka kuulajaid juba üle kahekümne aasta. Ansamblikoosseisuga Vox Clamantis annab segakoorile loodud teosele läbipaistvama, kammerlikuma kõla. Kontsert toimub Narvas 4. septembril.

PÄRT JA KÕRVITS: Belgia ansambel Trio O3 on sündinud 2014. aastal liikmete ühisest huvist nüüdismuusika vastu. Olles pidevalt uute kõlade otsinguil, lähenevad muusikud nüüdisrepertuaarile julguse, tundlikkuse ja poeetilisusega. Ansambel esitab 20.–21. sajandil loodud nii kirjapandud kui ka improvisatsioonilist muusikat ning on nüüdseks välja kujundanud oma stiili, oma loomingulise universumi. Trio O3 on oodatud külaline muusikafestivalidele ja on saavutanud mitmeid konkursivõite ja auhindu. Eestisse tõi nad huvi Tõnu Kõrvitsa loomingu vastu, millega nad on juba varem kokku puutunud ja mida nad plaanivad siin ka salvestada. Kontsert toimub Arvo Pärdi keskus 5. septembril.

FRATRES: Tallinna kammerorkestri ees astub solisti ja dirigendina üles Leedu kammerorkestri kunstiline juht ja peadirigent Sergei Krõlov. Tema kontaktid Leedu kuulsa orkestriga ulatuvad juba viiuldaja varasesse noorusesse, mil ta 16-aastaselt salvestas plaadi orkestri asutaja ja toonase dirigendi, Arvo Pärdi hea sõbra Saulius Sondeckise juhatusel. Nüüd Sondeckise järglasena ise orkestri ees olles toob ta Nargenfestivali publiku ette kava, milles saavad kokku kauaaegsete sõprade Arvo Pärdi ja Alfred Schnittke ning neist pisut noorema Läti kolleegi Pēteris Vasksi viiulilooming. Kontserdid toimuvad 6. septembril Haapsalu toomkirikus ja 7. septembril Tallinnas Jaani kirikus.

LINNUD JA MESILASED: Rahvusvaheliselt tunnustatud Taani vokaalansambli Theatre of Voices on asutanud 1990. aastal Briti laulja ja dirigent Paul Hillier. Enam kui kolme aastakümnega on neist kujunenud juhtivaid vokaalkoosseise maailmas, kelle eriliselt puhas kõla ja pühendumine on viinud koostööle paljude heliloojatega, nagu Arvo Pärt, Steve Reich, Karlheinz Stockhausen, John Adams, Kaija Saariaho jpt. Ansambli repertuaar hõlmab žanre alates vanamuusikast kuni nüüdisteosteni, nii vaheldub ka Pärdi päevadel nende kavas muusika inglise, prantsuse ja itaalia renessansi- ja barokiajast kaasaegsete heliteostega. Kontserdid toimuvad 6. septembril Tallinna Jaani kirikus ja 7. septembril Kuressaares.

PÄRT ja ELLER: Arvo Pärdi ja paljude teiste Eesti heliloojate kompositsiooniõpetaja, terve heliloojate koolkonna alusepanija Heino Elleri looming on Pärdi päevadel ikka olulisel kohal olnud. Üks, mille Arvo Pärt oma õpetajalt kaasa on saanud, on armastus keelpilliorkestrimuusika vastu. Tallinna kammerorkestri kontserdi kavas on dirigent Tõnu Kaljuste põiminud õpetaja ja õpilase keelpilliorkestriloomingu. Kontsert toimub Viimsi kirikus 8. septembril.

PÄRT JA RENESSASS: Inglise dirigent ja muusikateadlane Peter Phillips on maailmakuulsa vanamuusikale pühendunud ansambli The Tallis Scholars asutaja. Peagi 50-aastaseks saava vokaalansambli juhina jagab ta oma kogemusi vanamuusika alal Eesti filharmoonia kammerkoori ja publikuga kavas, mis keskendub renessansiaja vokaalpolüfooniale. Just renessansspolüfoonias on juured ka Arvo Pärdi tintinnabuli-loomingul. Nii toob Peter Phillips selle sajanditetaguse helimaailma kuulajateni koos Pärdi teostega, milles on vanade meistrite tehnika ühendunud uue kõlaesteetikaga. Kontserdid toimuvad 8. septembril Kärdla kirikus, 9. septembril Rapla kirikus ja loeng-kontsert 10. septembril Arvo Pärdi keskuses.

AEGADE SILD: Sel aastal tähistab vanamuusikaansambel Hortus Musicus 50. tegutsemisaastat. Nagu ansambli nimigi viitab, on nende kujundatud muusikaaed pakkunud poole sajandi jooksul kirevaid õisi kogu maailmale. 1972. aastal loodud Hortus Musicus on üks vanimaid katkematult tegutsevaid vanamuusikaansambleid maailmas. Nõukogude Liidus olid nad varajase muusika pioneerina eeskujuks paljude vanamuusikaansamblite loomisel. Asutamisest alates on olnud ansambli kunstiline juht Andres Mustonen, kes on Pärdi päevaks pannud kokku kava vanamuusikast, Arvo Pärdi ja tema kaasaegsete teostest ning uuemast heliloomingust. Kontserdid toimuvad 9. septembril Tallinna Jaani kirkus, 10. septembril Rakveres ja 11. septembril, Arvo Pärdi sünnipäeval, helilooja sünnilinnas Paides.

Arvo Pärdi sünnipäevakontserdil 11. septembril Tallinna Jaani kirikus pakub Tõnu Kaljuste koos Eesti filharmoonia kammerkoori ja Tallinna kammerorkestriga kuulajatele kava helilooja uuemast loomingust – läbilõike Pärdi kahe viimase aastakümne teostest koorile ja kammerorkestrile. Neist kõige uuema, a cappella segakoorile loodud teose «O Holy Father Nicholas» esiettekanne toimus alles eelmise aasta oktoobris New Yorgis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles