Jaak Allik Lossist: ta on Putini režiimi alati hukka mõistnud ja mõistab ka täna (7)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Jaak Allik.
Jaak Allik. Foto: Margus Ansu

Vene teatri nõukogu esimees, teatrikriitik, teatrijuht, lavastaja ja endine kultuuriminister Jaak Allik sõnab, et Filipp Loss on alati olnud väga eestimeelne ning toonud Vene teatrisse palju eesti kultuuri. 

Allik tunneb Filipp Lossi viis-kuus aastat. «Enne ta oli Rakvere teatris ja siis tuli Vene teatrisse,» meenutas ta. «Tänu temale on viie aasta jooksul oluliselt suurenenud Vene teatri integratsioon Eesti teatri ja kultuuriga. Tema on kutsunud sinna Üllar Saaremäe, Elmo Nüganeni ja Priit Pedajase lavastama. Näitlejatest tulevad kohe ette Jaak Prints, Elina Purde ja Karl Robert Saaremäe,» kirjeldas Allik. 

Ajal, kui nõukogu Lossi viis aastat tagasi teatri kunstiliseks juhiks valis, oli Vene teater Eesti elust, kultuurist ja kirjandusest väga kaugeks jäänud. «Enne seda ei kirjutatud Vene teatri etendustest isegi retsensioone. Nüüd on Eesti kriitika jõudnud tagasi Vene teatrisse,» tõi Allik näite.

Lisaks Eesti tippudele teatrimaailmast on Loss kutsunud teatrisse ka Vene tipplavastajaid. «Nõukogu on tema tööga viie aasta jooksul olnud rahul. Ka tema lavastuste suhtes ei ole kriitikal, avalikkusel ega teatri nõukogul ideoloogilisi etteheiteid kunagi olnud,» ütles Allik. 

Alliku sõnul tunnevad Lossi paljud eesti teatriinimesed, ta on väga lahtise suhtlemisega. «Vene agressioonist Ukrainas on tal algusest peale olnud ühene ja hukkamõistev arvamus. Ta esines ka näiteks teatripäeval lavalt hukkamõistva kõnega,» meenutas Allik ja lisas, et ka paar nädalat tagasi Delfi TV-le antud intervjuus oli Lossi suhtumine selgelt näha. «Praegust Putini režiimi tegevust Ukrainas on ta hukka mõistnud ja mõistab ilmselt ka täna,» täiendas Allik. 

Kas Lossi postituse tagamõte võib olla selles, et Vene kodanikud ei saa enam nii lihtsalt Eestisse? Allik seda sealt postitusest välja ei lugenud. «Kuid viisamuudatuse puhul puudutab see eriti tema ema ja tütart, kes elavad Venemaal. Nende Schengeni viisa on nüüd tühistatud ja nad ei saa teda vaatama tulla,» arutles Allik. 

«Aga ma mõistsin postitusest, et ta tunneb mingit suurt eksistentsiaalset ja ohutunnet ja väljendas oma vaatajaskonna samu tundeid. See on fakt – seda on ka Katri Raik öelnud, et narvalased kardavad, et neid riigist välja saadetakse. See on see tunne,» selgitas Allik. 

Kas Loss võis selle kirjatüki sotsiaalmeediasse postitada emotsionaalse purske ajel? «Need sõnad ei ole hästi valitud ja sõnu oleks võinud ka pehmemas toonis öelda,» nendib Allik.  «Ilmselt mingi emotsionaalsus oli. Aga kunagi varem ei ole tema poolt Eesti kultuuri ja rahva, riigi laimamist olnud. Ta on ikka alati olnud suur Eesti sõber ja ka Vene liberaalide seltsi kuuluv. Muidu me ei oleks teda siia tööle võtnud,» toonitas Allik. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles