Draama festivali ainuke välislavastus tuleb Saksamaalt

Kultuuritoimetus
Copy
Daniel Kötteri lavastus «Maastikud ja kehad».
Daniel Kötteri lavastus «Maastikud ja kehad». Foto: promo

Draama festivali ja etenduskunstnide festivali Performa Borealis toovad 8., 9. ja 10. septembril Eesti Rahva Muuseumis eesti publiku ette Daniel Kötteri lavastustsükli «Maastikud ja kehad», mis keskendub globaalse kaevandamise poliitilistele, sotsiaalsetele ja ökoloogilistele tagajärgedele ning sellega seonduvale problemaatikale.

«Maastikud ja kehad» valmis kontseptsiooni autorite ja lavastajate Daniel Kötteri, Sarah Israeli ja Elisa Limbergi koostöös muusikute, etenduskunstnike, teoreetikute, teadlaste ning kohalike elanikega Indoneesias Lääne-Paapuas, Kongo Demokraatlikus Vabariigis, Eestis Ida-Virumaal ning Saksamaal Leipzigi ja Ruhri piirkonnas.

5-osalisest tsüklist jõuab Draama Festivalil lavale kaks – «Vesi» ja «Koltaan» ning lisaks saab näha installatsiooni «Põlevkivi». Installatsioon on kõigile Eesti Rahva Muuseumi külastajatele avatud 8.–9. septembrini kell 15:00–23:30 ning 10. septembril kell 12:30–23:30.

Kõik etenduste külastajad on oodatud ka 10. septembril kell 17.30 ERM-s artist talk´ile, kus vestlevad Daniel Kötter ja Performa Borealise rahvusvaheline kuraator Thomas Frank, modereerib teatrikriitik Madli Pesti.

Publik viiakse 5-liikmelistes gruppides läbi kaheteistkümne konteineri, kus neid ootavad ees erinevad temaatilised ruumid, kus toimuvad performance’id või on võimalik VR-prillide abil sattuda keset kaevanduse rusuvat reaalsust, mõnes konteineris satub vaataja intiimsemasse korterilaadsesse atmosfääri. Publiku jaoks on tegemist omapärase, informatiivse ja samas sensoorse elamusega.

«Vesi» keskendub probleemile, mis tekkis pärast söekaevanduste sulgemist Ruhri piirkonnas, kus seistakse silmitsi tõsise keskkonnaalase probleemiga – endistest kaevandustest tuleb pidevalt vett välja pumbata, vastasel korral mattub kogu regioon vee alla. Teisalt on endistesse kaevandustesse imbuvat põhjavett kasutatud keskkonna ümberkujundamiseks. Näiteks tuuakse uuselamurajoonid Phoenixi kunstjärve ümber, kus resideeruvad eelkõige jõukad sakslased. Küsimus seisneb selles, kas selline kunstlikult tekitatud elukeskkond on jätkusuutlik, või muudab keskkonna hoopis vaesemaks ja n.ö. monokultuurseks.

«Koltaan» uurib koltaani kaevandamise sotsiaal-majanduslikke tagajärgi Kongo Rahvavabariigis, kus on palju väikseid käsitöönduslikke kaevandusi, kus töökorraldus on täiesti reguleerimata. Kaevandustes töötavad sageli naised olematu tasu eest ning tervise kahjustamise hinnaga. Tegemist on moraalse dilemmaga – nendes väikestes kaevandustes tehakse sisuliselt orjatööd kaevandamaks koltaani, mis on globaalse elektroonikatööstuse jaoks asendamatu maavara.

Installatsioon «Põlevkivi» käsitleb põlevkivitööstusega seotud problemaatikat Ida-Virumaal. «Põlevkivi» ühendab endas installatsiooni, dokumentaalfilmi ja live-kontserdi industriaalrockbändi KEETAI esituses ning inkorporeerib lavastusse intervjuud Ida-Virumaa piirkonna erinevate elualade esindajatega, millega on võimalik tutvuda installatsiooni külastades. Kõigil etendusele pileti ostnutel on võimalik kuulata ansambli KEETAI kontserti, mis toimub Draamal 10. septembril kell 21.30

Lisaks Draama festivalile etendub «Maastikud ja kehad» 15.–17. septembrini eraldiseisvalt ka Viimsi Artiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles