Suri teatripedagoog ja lavastaja Ingo Normet

Postimees
Copy
Ingo Normet
Ingo Normet Foto: Sander Ilvest

8. septembril suri 76-aastaselt silmapaistev eesti teatripedagoog ja lavastaja Ingo Normet.

Ingo Normet sündis 8. juunil 1946 Tallinnas. 1969. aastal lõpetas ta Moskva Riikliku Teatriinstituudi (GITIS) lavastaja erialal ning täiendas end hiljem Leningradi Teatri- ja Kinematograafiainstituudis ja Helsingi Teatrikõrgkoolis.

Aastatel 1969-1982 töötas Normet lavastajana Endla teatris ja aastail 1982-1991 oli seal peanäitejuht. 1991. aastal sai temast ETV teleteatri pearežissöör. Hiljem tegutses Ingo Normet EMTA lavakunstikooli õppejõuna, juhatajana ning 1996. aastast oli kooli professor. Samuti juhendas Normet nelja lavakunstikooli lendu, käivitas ametliku lavastajaõppe ja lõi kooli teatrialase raamatukogu.

Ingo Normet on õpetanud mitmetes Euroopa teatrikoolides ning teinud üle 110 lavastuse Eestis ja Soomes ning ETV teleteatris.

Aastatel 1993-1995 juhtis Normet Eesti Lavastajate Liitu ning oli Eesti Rahvuskultuuri Fondi aseesimees.

Ingo Normet on pälvinud Ants Lauteri nimelise auhinna, Valgetähe IV klassi teenetemärgi ning Eesti Kultuurkapitali elutööpreemia.

Hendrik Toompere avaldas Facebookis, et tänu Ingo Normetile sai alguse tema küpsem näitlejalik hingamine, millest on hiljem sündinud palju rolle. «ma arvan, et see oli yks oluline tõuge tema poolt kui selle paadiga teele lykkas,» kirjutas ta.

«Ingo ei olnud minu õpetaja aga tänu temale sai minust õpetaja. mulle väga meeldis olla õpetaja, meeldib see kui näed oma õpilasi, kes on õnnelikud sellel lavastaja ja näitleja teel,» lisas Toompere. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles