Postitantsu lavastus etendub Eestis esmakordselt suurel teatrilaval

Kultuuritoimetus
Copy
Diana Harteni lavastus «Behind My Skin».
Diana Harteni lavastus «Behind My Skin». Foto: Plakat

17. septembril esietendub Sakala 3 teatrimajas Eesti postitantsu pioneeri Diana Harteni lavastus «Behind My Skin», mille eesmärgiks on tutvustada selle ala mitmekülgsust tantsu- ja etenduskunstivormina.

«Behind My Skin» on Diana Harteni lavastajadebüüt. See on lugu kehalisest valust, mis õpetab, kasvatab ja arendab inimese hinge. Lavastuse aluseks on vene fotokunstniku Maria Krugovaya intiimsed tekstid, mis kõnelevad vaimsest tervisest, seksuaalsusest ja toimetulekust patriarhaalses ühiskonnas.

«Valu ja ilu kombineerimine on midagi, mida hindan Maria loomingus. Ta suudab oma töös näidata keha erinevate nurkade alt, samal ajal nii tugeva kui ka haprana. See sarnaneb vägagi postitantsuga. Sa ei saa end posti taha peita, vaid pead oma kehas mugavalt tundma, isegi siis kui sinikad peegeldavad valu, mida see kõik sulle tekitab. Valu teeb aga tugevamaks ning lõpuks kaovad ka sinikad,» räägib Diana.

«Behind My Skini» etendumine Tallinnas Sakala 3 teatrimajas on erakordne sündmus, sest kunagi varem pole ükski lavastus olnud vaid postitantsule pühendatud. Varem on saanud postitantsu kui spordialaga tutvuda võistlustel või stuudiotes seda ise harrastades.

«Olen ammu soovinud postitantsu tuua teatrilavale, et näidata, kui vapustava alaga on tegemist. Postitants kombineerib jõu ja vastupidavuse voolavuse ning graatsilisusega. Tantsijal on posti peal võimalik luua eripäraseid kehakujundeid, kuid sellel liikumine paneb tõeliselt proovile inimese füüsise. Arvestada tuleb nii gravitatsiooniga kui ka «tantsulava» ehk posti piiratud pinnaga. Samas sünnib raske töö tulemusel liikumine, mis on premeeriv kehaliselt ja hingeliselt nii postitantsijale kui ka pealtvaatajale,» selgitab Diana.

Lavalaudadel ja postil astub etenduses üles kohaliku postitantsumaastiku paremik: Freyja Tralla, Helen Vaikma, Pia Martin, Kristel Mikkus. Lavastust aitavad teatrilavale seada dramaturg Anne Türnpu, kunstnik Sarah Nõmm, helikujundaja Jekaterina Viltsenko, valguskujundaja Mikk-Mait Kivi ja tõlkija Aare Pilv.

Diana Harten on postitantsu arendaja nii Eestis kui ka välismaal. Ta on aastaid tegutsenud tantsuõpetaja ning tegevartistina, kellel on ette näidata mitmeid auhindu rahvusvahelistelt võistlustelt. Ta esines postitantsuga eelmisel aastal Carmel ja Rene Kösteri lavastuses «veenus.me». Diana lõpetas 2021. aastal koreograafia eriala bakalaureuseõppe Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudis. Õppimise ajal olid paljud tema tööd pühendatud just postitantsule.

Üritus Facebookis: https://www.facebook.com/events/3261676010763651

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles