Prantsuse kinolegend Jean-Luc Godard sooritas Šveitsis abistatud enesetapu

Kultuuritoimetus
Copy
Jean-Luc Godard 2010. aastal
Jean-Luc Godard 2010. aastal Foto: EPA/GAETAN BALLY

13. septembril suri 91-aastaselt Prantsuse filmilavastaja Jean-Luc Godard, kelle karjäär algas unikaalse 1960. aasta filmiga «Hingetu». Uutmoodi võtetega panustas Godard Prantsuse uue laine arengusse ning mõjutas oma metsikult vabameelsete filmidega järgmisi filmitegijate põlvkondi.

Godard otsustas vabatahtlikult surra, valides assisteeritud enesetapu, vahendab The Guardian. Anonüümseks jääda soovinud perekonnasõber ütles Prantsusmaa ajalehele Libération, et Godard ei olnud haige, vaid lihtsalt kurnatud. «Ta otsustas oma elu lõpetada. See oli tema valik ja tema jaoks oli tähtis, et inimesed seda teaksid.» Godard sooritas assisteeritud enesetapu Šveitsis.

Godardi kuulsate filmide hulka kuuluvad veel «Põlgus» (1963) Brigitte Bardot'ga peaosas, «Hull Pierrot» (1965) ning «Week-end» (1967). Godard töötas korduvalt nägusa näitleja Jean-Paul Belmondoga, kes lahkus mullu 88-aastaselt.

Jean-Paul Belmondo filmis «Hingetu»
Jean-Paul Belmondo filmis «Hingetu» Foto: Collection Christophel / BELLA Production

Tema filmides leidsid rohket kasutust käsikaamera, hüplik montaaž (jump-cut'id) ning mõtisklev eksistentsiaalne dialoog. Nende vahenditega murdis Godard julgelt prantsuse kinokunsti traditsioone. «Filmil peaksid olema algus, keskpunkt ja lõpp, aga mitte tingimata selles järjekorras,» on Godard tähelepanelikult öelnud.

«Jean-Luc Godard suri rahus oma lähedaste seltsis,» kinnitasid tema abikaasa Anne-Marie Mieville ja produtsendid avalikus teadaandes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles