Narva toetuseks: president Alar Karis võttis sõna Station Narva muusikafestivalil

Kultuuritoimetus
Copy
«Kõigepealt tuleb kuulata ja siis saab ka rääkida,»  ütles president Karis kohalviibijatele.
«Kõigepealt tuleb kuulata ja siis saab ka rääkida,» ütles president Karis kohalviibijatele. Foto: Anastassia Volkova

Eelmise nädala 8.–11. septembril Narvas viiendat korda toimunud muusika- ja linnafestival Station Narva kogus 2222 külastust. Sündmus täitis piirilinna muusikaga meilt ja mujalt, pakkus kogukondlikke koosviibimisi boheemlikust linnakorterist «Veneetsia» paadikuurideni, näitas Narvat uue nurga alt nii linnaruumis kui ka näitusesaalides ning võttis luubi alla kohalikud identiteedid ja koosloome võimalused.

«Ühtse kultuuriruumi toetamine Ida-Virumaal vajab tänaseks täiesti uut käiku,» kommenteerib Station Narva peakorraldaja Helen Sildna. «See, mis tõi meid siia, ei vii enam edasi ning kultuuritegijatele on piirkonnas vaja riigi toetust, mis on samaväärne tehtud töö mõjuga Eesti ühiskonnas. Rohkem kui iial varem, peame toetama sidusust, koostööd ja proffide tegijate jätkusuutlikkust, muidu kaotame ka selle, mida aastaid ehitatud, sest projektipõhiste hoovõttudena pole enam võimalik jätkata.»

Festivali avas neljapäeva, 8. septembri pärastlõunal Narva kunstiresidentuuris (NART) kohaliku arutelusarja BAZARi avalik vestlus «Narva – mis ja kes?», kus sõna said kohalikud inimesed. Mõttetalgutel osales kuulajana ka president Alar Karis.

«Kõigepealt tuleb kuulata ja siis saab ka rääkida,» ütles president Karis kohalviibijatele. «Oluline on teada, kuidas näevad Narvat ja selle linna identiteeti narvakad ise. Kõrvalseisjad saavad neile olla toetajateks ja mõnikord ehk ka taganttõukajateks.»

BAZARi avalik vestlus «Narva – mis ja kes?»
BAZARi avalik vestlus «Narva – mis ja kes?» Foto: Ilja Smirnov

Reedel, 9. septembril loomekeskuses OBJEKT toimunud Station Narva ettevõtluspäeval arutleti koostöö võimaluste üle loomemajanduses. Ürituse avamisel andis riigihalduse minister Riina Solman üle tänukirjad Ida-Viru kultuuri- ja ettevõtlusvaldkonna edendajatele. 13 organisatsiooni seas pälvisid tunnustuse ka Station Narva ja mitmed festivali koostööpartnerid. Minister ütles oma kõnes, et uued ideed ja sõprussidemed sünnivad just sellises vabas ja mõnusas õhkkonnas, nagu seda on sügisene Narva koos Station Narva üritustega.

Ettevõtluspäeval insipratsioonikõnega ja festivalil DJ-setiga esinenud riigikogu liige Heidy Purga lisas: «Narvas on peidus tohutu potentsiaal, just kultuurisuunaline, mis vajab kohest ja kiiret tegutsemist, mitte enam pikka juttu leheveergudel. Just kultuuri investeerimine on sealse piirkonna üheks võtmeks, mis lahendaks ära paljud probleemkohad alates ühisest infoväljast, uute harjumuste tekkest, koosolemise ja ühtsuse tundest, paremast elujärjest, uutest võimalusest, töökohtade kitsaskohtadest – eriti noortele – ja unikaalsusest, mida on tarvis hoida.»

Festivali muusikaprogramm toimus 9. ja 10. septembril Kreenholmi kvartalis. NARTis, Kreenholmi juhtkonnahoones ja nende vahelisel välilaval esinesid Ukraina elektrofolgi grupp Onuka, Briti acid jazz'i kollektiiv Red Snapper, Soome akordionivirtuoos Kimmo Pohjonen ning paljud Eesti artistid, sealhulgas A-Rühm, ERSO kammerkooslus ning Narva muusikud PTF1987 ja IVI.

«Meil oli suur rõõm Station Narva festivalil esineda,» ütles Onuka laulja Nata Žižtšenko. «Publik ja atmosfäär olid vapustavad, kõik esinejad ülimalt ägedad. Eesti on väike, kuid väga julge, ilus ja hubane riik, kus elavad imelised inimesed! Suur tänu sooja vastuvõtu eest ja eriline tänu Ukraina rahva toetuse eest sel meie jaoks nii keerulisel ajal! Täname teid avatud südamete eest. Loodan väga peagi teie festivalil juba võitu pühitsedes esineda!»

Station Narva festivalil osales Ukraina elektrofolgi grupp ONUKA.
Station Narva festivalil osales Ukraina elektrofolgi grupp ONUKA. Foto: Patrik Tamm

Laupäeval, 10. septembri päeval toimusid ka tasuta linnalava-kontserdid. Kulgusadama tee paadigaraažides ehk Narva Veneetsias toimus kogukondlik koosviibimine Cool D ja DJ Critikali etteaste, paadikuuri-tuuride, uhhaa ja pitsaga ning Gerassimovi pargis Regati kontsert ja zumbatrenn. Joala tänaval ajakirjanik Mihhail Komaško boheemlikus korteris esines trubaduur Jaan Pehk.

«Mulle meeldivad sellised uue ja teistsuguse moega üritused,» kommenteerib kodukontserdi võõrustajast Mihhail Komaško. «Seda, et festival muudab tavapärast linnapilti, näidates, et Narvas võib olla moodsa suurlinna hõngu, on juba korduvalt täheldatud. Aga tõstaksin esile, et Station Narva vabastab meid niinimetatud petturi sündroomist, eelarvamusest, et oleme igavad ja provintslikud. Ei, me oleme kaasaegsed kunstnikud, boheemlaskorterite asukad, profid ja targad inimesed. Festivali loodud ruumis saame näidata, et oskame vestelda ja luua ega ole sugugi kehvemad tuntud kultuurikeskustest.»

Laupäeval viibisid Narvas inspiratsiooniretke raames ka valitsuse liikmed ja riigiasutuste juhid, kes koos kohaliku elu edendajatega arutlesid piirkonna tuleviku üle. Tutvuti Ida-Viru loomeklastri, Narva Vaba Lava, OBJEKTi, Kreenholmi kultuurikvartali ja NARTi arenguplaanidega. Ühises arutelus leiti, et projektipõhiselt tegevuselt peab üle minema programmipõhisele tegevusele, et tagada tegijatele suurem kindlustunne ja stabiilsus.

Narva inspiratsioonipäeva delegatsioon
Narva inspiratsioonipäeva delegatsioon Foto: Patrik Tamm

NARTi juht Johanna Rannula tõdeb, et Station Narva erilisus seisneb selles, et tasemel korraldus ja artistid maailma eri paigust kohtuvad parimaga, mida Narval pakkuda. «Narvakad «katavad laua» ja programmi jõuab palju kodust ning kohalikku – linnatuurid, kodukontsert, paadituurid, uhhaa ja mida kõike veel. Linn näitab end ka haavatavamast küljest – nagu sai näha aruteluõhtul BAZAR. Julge festival toob piirilinna uusi tuuleiile, mida siin vajatakse praegu veelgi rohkem kui varem.»

BAZARi korraldaja Valeria Lavrova lisab: «Keerukatel aegadel muutuvad paljud vaatenurgad, väärtused ja tähendused. Muutustega kaasneb aga mitte ainult rõõm ja elevus, vaid ka valu ja üleelamised. Peame olema paindlikud ja targad, et säilitada olemasolevat, samas mõistes ja omaks võttes uut reaalsust ning õppides selles elama. Festival on kui läbilõige ühest aegruumist, mis annab võimaluse lähemalt tundma õppida nii iseennast kui ka teisi, erinevaid kultuuriilminguid ja kogu ümbritsevat maailma. Soovin, et selliseid võimalusi avaneks rohkem kui kolmel päeval aastas.»

Narva linna volikogu esimehe Vladimir Žavoronkovi sõnul on festivaliga kaasnev kultuurivahetus ja kõrgetasemeline programm linna valdavalt venekeelsele publikule väga oluline. «Uued ürituste formaadid ja toimumispaigad ning kultuurinähtused kogu Eestist ja Euroopast toovad siia vajalikku värsket õhku. Sellel festivalil oli kõike – hubastest kodukontsertidest suurte rahvusvaheliste esinejate ja riikliku tähtsusega visiitideni. Meil oli au võõrustada festivalil nii vabariigi presidenti kui ka ministreid. On märgiline, et Station Narval on suutlikkust tuua kohale sedavõrd kõrgel tasemel külalised – nii muusikute kui ka ühiskondlike arvamusliidrite näol. Üheskoos peame mõtlema, kuidas pääseda veelgi lähemale narvakate südametesse kõige laiemas tähenduses.»

Viiendat korda toimunud Station Narva festivali korraldas ettevõte Shiftworks koostöös Narva tiimiga. Koostööpartnerid olid Narva kunstiresidentuur (NART), Narva Gate, Art Club Ro-Ro, loomeinkubaator OBJEKT, arutelupäev BAZAR ja Arvo Pärdi Keskus.

Festivali muusikaprogrammis esinesid A-Rühm, Bert On Beats, Cool D & DJ Critikal, ERSO klubikontsert: Stereo Is King!, IVI, Jaan Pehk, Jacque Falcheti (BR), Kimmo Pohjonen (FI), Kitty Florentine, Mahavok, margiiela, Maris Pihlap, Meisterjaan, Onuka (UA), PTF1987, Red Snapper (UK), Regatt, SUVE ning DJ-d Erkin Antov, Heidy Purga, festivali Mägede Hääl korraldajad Raul Saaremets ja Ivar Murd ning Station Narva tiimi esindajad Anna Markova, Dan Rotar, Indrek Migur, Ingrid Kohtla, Taavi Esperk ja Olga Tapner.

Station Narva toimumist toetasid Narva linn, kultuuriministeerium, riigikantselei, Integratsiooni Sihtasutus, Kultuurkapital, Fortaco, Soome Instituut, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Briti nõukogu, Ida-Viru turismiklaster, RTK, StartupEstonia, Coca-Cola HBC Eesti.

Station Narva rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetati Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles