Elutarga eraku lugu ⟩ Loodust armastav Vello elab ürgsel soosaarel oma parimat elu (1)

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Kaader dokumentaalfilmist «Suur soo»
Kaader dokumentaalfilmist «Suur soo» Foto: Filmikaader

23. septembril linastub Matsalu loodusfilmide festivalil Remek Meele dokumentaalfilm «Suur soo», mille keskmes olev vanamees Vello läks 30 aastat tagasi elama Emajõe-Suursoo kõige kaugemale soosaarele. Ta jättis senise tööelu ja linnamelu, et elada kooskõlas emakese loodusega. Vello elatab end mesindusest ja jahipidamisest, tema elu kulgeb looduse rütmis. Filmi lavastaja Remek Meel selgitas Postimehe kultuuritoimetusele, kuidas ta Vellot tundma õppis, et tema lugu kinolinale tuua.

«Üliõpilasena sattusin ulukibioloogia praktikumi ajal soomatkale. Õppejõud tahtis meid igal juhul viia soosaarele, kus elab üks vana mees, keda ta meile kindlasti näidata tahtis. Marssisime kogu kursusega taluõuele, kus toimetas palja ülakehaga musklis vanamees. Mina, sel perioodil fotograafiafanaatik, temaga ei vestelnud, vaid pildistasin järveäärsel paadilautsil pääsukesi, kes korjasid pesaehituseks muda,» selgitab Meel.

«Sündmus kadus ajalukku ja sellest praktikumist jäi vaid magus mälestus kevadsuvisest rabast, soosaarest ja üliõpilasmelust. Suur soo (Emajõe-Suursoo) jäi hinge. Aja jooksul tekkis aukartus. Mõelda vaid, et tedred, kes siin kevadeti mängivad, on selles kohas sugu jätkanud kümme tuhat aastat, samuti põdrad ja koprad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles