NÄDALA FILM ⟩ Soovide täitja Idris Elba kannatab üksilduses (1)

Andrei Liimets
, Filmikriitik
Copy
Antiikse ilmega pudelist ilmub välja džinn, kes lubab täita naise kolm soovi.
Antiikse ilmega pudelist ilmub välja džinn, kes lubab täita naise kolm soovi. Foto: Filmikaader

Rahvapärimusest mõistu- ja muinasjuttudeni, mütoloogiast popkultuuri ja koomiksikangelasteni, on meie arusaam maailmast seotud lugudega, mida me selle kohta räägime ja kuuleme. Fantaasiaküllane romantiline draama «Kolm tuhat aastat igatsust» ongi ühtaegu nii muinaslugu kui ka mõtisklus lugudest endast.

Filmi keskmes on Alithea (Tilda Swinton), üksikuvõitu narratoloog, kelle erialaks lugude uurimine. Naine on uurimismaterjalis niivõrd süvitsi sees, et hakkab vaikselt kahtlema iseenda tegelikkustajus ning nägema ilmsi tegelasi iidsetest müütidest. Reisil Istanbuli satub Alithea kätte antiikse ilmega pudel, mille purunemise järel ilmub välja džinn (Idris Elba), kes lubab täita tema kolm soovi.

Araabia maade mütoloogiast pärit džinne on käsitletud kinolinal väga erinevas võtmes, ehkki algselt pole tegemist ei olemuslikult heade ega kurjade olenditega. Kõhedust tekitava variandi on esitanud näiteks Iraani juurtega Babak Anvari õudusfilm «Varju all», milles kurjad vaimud peategelannat kiusavad. Kõige kuulsam on aga hoopis «Tuhandest ja ühest ööst» ainest saanud Disney «Aladdini» tantsiv ja laulev sinine imeolend.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles