Riiga kogunevad uuema muusika teravamad tegijad

Kultuuritoimetus
Copy
Space Afrika
Space Afrika Foto: Frankie Casillo

Järgmisel nädalal Riias toimuval eksperimentaalmuusika festivalil Skaņu Mežs esinevad clipping, Space Afrika, Russell Haswell ja Yuko Araki

Läti otsiva ja katsetava muusika festival Skaņu Mežs tähistab järgmisel nädalavahetusel, 23.–24. septembril Riias kultuurikeskuses Hanzas Perons oma 20. juubelit.

Pidevalt uue muusika kõige otsingulisemaid nähtusi ja tegijaid kaardistav festival Skaņu Mežs esitleb nii nüüdisklassikat ja improjazzi kui ka tantsumuusika, hip-hopi ja rocki põnevamaid nihkeid. Tänavusel juubelifestivalil esinevad teiste seas Los Angelese eksperimentaalse hip-hopi trio clipping, Manchesteri-Berliini produtsentide duo Space Afrika, Briti multidistsiplinaarne artist Russell Haswell, Saksa-Austria avangardhelilooja Peter Ablinger ja Jaapani helikunstnik Yuko Araki.

Tony teatriauhinna ja Grammy muusikaauhinna laureaadist räppari ja näitleja Daveed Diggsi juhtimisel tegutseva trio clipping loomingut on võrreldud nii Death Gripsi kui ka My Bloody Valentine’iga. The Guardian on nende brutaalset kõlapilti kirjeldanud kui «ergutavat elamust, mis mõjub nagu tapamajadest rääkiva dokfilmi heliriba» ning The Rolling Stone on märkinud, et «need andekad hip-hopi ja müra nohikud leiutavad üha uusi viise räpivalemite nihestamiseks». Trio teine album «Splendor and Misery» (2016) on muusikaveebi Pitchfork hinnangul üks kõigi aegade parimaid industriaalmuusika plaate ning selle järjed «There Existed an Addiction to Blood» (2019) ja «Visions of Bodies Being Burned» (2020) on jõudnud mitmete maitsekujundaja-väljaannete aasta parimate albumite nimestikesse.

Manchesteri-Berliini duo Space Afrika moodustavad nimekaimudest produtsendid Joshua Inyang ja Joshua Reid. Nende rajatud avaratel heliväljadel kohtuvad aeglase sammuga ambient ja dub Detroidi techno, 1990ndate Sheffieldi industriali ja analoog-souliga. Pitchfork võrdles nende mullust albumit «Honest Labor» Wim Wendersi filmiga «Iha tiivad» («Wings of Desire»), milles «näitleja Bruno Ganzi kehastatav ingel heljub kortermajade ja metroojaamade vahel, püüdes hoonetes asuvate inimeste mõtteid».

Inglise multidistsiplinaarne kunstnik Russell Haswell on tuntud uuenduslike, sageli improviseeritud eksperimentaalteoste loojana, mis laenavad nii Detrodi technost kui ka black metalist. Ta on teinud koostööd Aphex Twini ja Merzbow’ga ning Florian Heckeriga duos Haswell & Hecker, mille albumit «Blackest Ever Black» peetakse üheks kaasaegse elektroonilise muusika verstapostiks.

Impromuusikat esindab festivalil ka Londoni kvartett أحمد [Ahmed], mida ajakiri The Wire kirjeldas oma augustinumbris kui «üht eesrindlikumat jazzirühmitust meie planeedil». Klaverivirtuoosi ja live-elektroonika spetsi Pat Thomase juhtimisel keskendub grupp Araabia helilooja Ahmed Abdul-Maliku loomingu taandamisega jõuliselt korduvateks helifragmentideks.

Tõusev Jaapani artist Yuko Araki testib postindustriaalse techno ja eksperimentaalse elektroonika piire. Pianistiharidusega Araki muusika keskmes on Jaapani traditsiooniliste instrumentide sämplid ja kihiline, «mürakoorina» mõjuv helipilt.

Saksa-Austria helilooja Peter Ablingeri loomingut kannab soov panna inimkõrv kuuldus kahtlema. Oma kultuurilistest viidetest laetud heli-installatsioone ja abstraktseid elektroonilisi kompositsioone esitab ta festivalil koos viiuldaja Biliana Voutchkovaga.

Skaņu Mežsil esinevad ka Prantsuse-Šveitsi elektroakustiline muusik Kassel Jaeger, kes on teinud koostööd teiste seas Jim O’Rourke’i ja Sunn O))) Stephen O’Malley’ga, ladina rütme ja hüpnagoogiat ühendav peruulane M. Caye Castagneto, Briti-Iraani soprani Alya Al-Sultani ja helikunstniku Mariam Rezaei femme-duo, India-Ameerika vokalisti Amirtha Kidambi ja trummari Matt Evansi «heliline sulatusahi», raadiooperite looja Yvette Janine Jackson San Fransiscost ning Londoni deep house’i ja techno produtsent Perc. Läti eksperimentaalmuusikat esindavad festivalil kitarrist Edgars Rubenis, nüüdishelilooja Evija Skuķe ja «šokielektroonika» rühmitus Zahnrad.

Festivali toetavad Riia linn, Läti Riiklik Kultuurkapitali Sihtasutus, Goethe Instituut Riias, Taani Kultuuriinstituut, Prantsuse Instituut Lätis, USA saatkond Lätis, Läti kultuuriministeerium, Trust for Mutual Understanding, iRobot ja Valmiermuižas. Alya Al-Sultani, Mariam Rezaei, Yuko Araki ja أحمد [Ahmed] astuvad festivalil üles projekti REMAIIN raames, mis uurib teiste kontinentide muusika mõju Euroopa avangardile. Biliana Voutchkova esindab otsingulise muusika platvormi SHAPE+. Mõlemat projekti toetavad EL programm «Loov Euroopa» ja Läti kultuuriministeerium.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles