Noor kunstiteadlane võttis ette kirjutamismaratoni

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Kunstiteadlane Aleksander Metsamärt võttis EKA fuajees ette kurnava performance’i. 
Kunstiteadlane Aleksander Metsamärt võttis EKA fuajees ette kurnava performance’i. Foto: Konstantin Sednev

Aleksander Metsamärt on noor kunstiteadlane. Kirjutab ka Postimehesse, ja hästi kirjutab. Tal on kirjutamistalenti, mis polegi praegusel ajal nii tavapärane.

1. septembril kell viis hommikul võttis ta EKA fuajee 1.–2. korruse vahel asuvasse trepigaleriisse asetatud laua taga istet ja hakkas Voldemar Vaga krestomaatilist «Üldist kunstiajajalugu» käsitsi kladesse ümber kirjutama. Või õigemini kirjutamist jätkama, sest tegelikult alustas ta seda küll juba ajateenistuses olles. Kirjutamine peaks lõpule jõudma 30. septembril kell 21.

Praeguse seisuga on Metsamärt paari leheküljega küll graafikust maast, aga loodetavasti jätkub lõpukiirenduseks veel purakat. Performance kannab nime «5–9», mis viitab ümberpööratult maagilistele ja klassikalistele tööpäeva kellaaegadele üheksast viieni. Metsamärt on radikaalsem, tema alustab juba kell viis ja lõpetab kell 21.

Ta istub kirjutuslaua taga nagu munk ja kirjutab. Ma ilmun ühel hallil kolmapäevasel päeval – mitte et see Metsamärti peaks huvitama, sest tema kirjutustööd ilmastikutingimused ei mõjuta – tema selja taha, olles küll eelnevalt kokku leppinud, et tulen. Kuna me pole varem näost näkku kohtunud, otsustan ilmselt poolinstinktiivselt anda terekätt. Metsamärt otsustab ka. Usutavasti ka instinktiivselt... ja läbimõtlematult. See osutub veaks. Parimate soovidega antud sooja käepigistusega kaasneb valukarjatus. Appi, mis nüüd, mõtlen. Metsamärt näitab kirjutamisest paistes kätt ja hakkab seda pisut kibedal ilmel hõõruma. Kahetsen tehtut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles