Seenemööbel ja tselluloosist valgustid: noored Eesti kunstnikud töötavad ainulaadsete materjalidega

Tiina Kolk
, kultuuriajakirjanik
Copy
Elize Hiiop esitleb uhkel näitusel oma paberportselanist valgusteid.
Elize Hiiop esitleb uhkel näitusel oma paberportselanist valgusteid. Foto: Eero Vabamägi

Adamson-Ericu muuseumis 25. septembrini avatud näitus «Mõjukas materjal. Disain ja uued tehnoloogiad» keskendub tänapäevaste materjalide ja tehnoloogiate kasutamisele eesti nüüdiskunstis ja disainis eesmärgiga luua eetilisem ja uutmoodi esteetikaga maailm. Oma loomingut esitlevad Elize Hiiop, Siim Karro, Lauri Kilusk, Eve Koha, Marta Moorats, Kärt Ojavee, Darja Popolitova, Johanna Ulfsak ja Riina Õun.

Näituse kuraatori Karin Vicente'i sõnul on autorid eksponaatide loomisel kasutanud digitehnoloogiaid, jätkusuutlikku materjaliarendust. Näiteks puudub Siim Karro mükoplastist (ehk seeneniidistikust ja saepurust) toodetel peaaegu jalajälg loodusele, aga Riina Õun on arendanud kombucha teeseenejoogi tööstusjääkidest nahalaadse materjali.

Lauri Kilusk ja Elize Hiiop on väljapanekule toonud mitu 3D-prinditud «võimatu» vormiga objekti, mille on teostanud arvutijuhitud robotkäsi, kasvatades teose kiht kihi haaval pastalaadese konsistentsiga savist, ehk prindib kunstniku loodud ja programmeeritud vormi. See tehnoloogia võimaldab teha ka kõige üllatavamaid vorme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles