Muusikakultuuri nimel: noored talendid otsivad muusikutele eratoetust uhke galakontserdiga

Kultuuritoimetus
Copy
Tõusev noor dirigent Henri Christofer Aavik.
Tõusev noor dirigent Henri Christofer Aavik. Foto: Carine Isand

Täna 23. septembril toimub Viimsi Artiumis eriline sündmus – galakontsert «Kultuurisõbra tänuõhtu», mis tõstab fookusesse erakapitalil muusikute toetamise. Sündmuse taga on Meelis Kubitsa juhitava Kultuuripartnerluse sihtasutuse ja Neeme Tammise Hansa Grupi Noore Muusiku Fondi initsiatiiv, kust on toetust saanud juba väga mitmed Eesti noored tippmuusikud.

Orkestri tegemas proovi Viimsi Artiumis.
Orkestri tegemas proovi Viimsi Artiumis. Foto: Pressifoto

Üritusel selgub ka Hansa Grupi Noore Muusiku Fondi uus stipendiaat ja antakse üle Väärikuse preemia, mille pälvib eesti kultuuri- või ühiskonnategelane, kelle elu- ja loometegevust auhinda kirjeldav mõiste kõige paremini iseloomustab. Galaõhtust saab vaadata hiljem ka saadet «Tuleviku maailmatähed» 1. oktoobril ETV2-s kell 22.55.

Esinejateks toetust saanud noored talendid

Galakontserdil esinevad eratoetajatelt oma projektidele toetust saanud Eesti noored tippmuusikud – viiuldaja Hans Christian Aavik, pianist Karolina Aavik, tšellist Marcel Johannes Kits, kontratenor Martin Karu ning džässpianist Holger Marjamaa oma trioga. Tänuõhtul tuleb lavale ka uudne kollektiiv – Euroopas õppivate noorte eesti muusikute orkester.

Viiuldaja Hans Christian Aavik, pianist Karolina Aavik ja tšellist Marcel Johannes Kits.
Viiuldaja Hans Christian Aavik, pianist Karolina Aavik ja tšellist Marcel Johannes Kits. Foto: Sulev Lange

Orkestri taga on tõusev noor dirigent Henri Christofer Aavik, kes pälvis hiljuti kõrgeid tulemusi rahvusvahelistelt konkurssidelt. Eelmise aasta lõpul võitis ta esikoha Soomes Jorma Panula konkursil, suve hakul aga II koha rahvusvahelisel Svetlanovi-nimelisel konkursil Monacos. Orkestri kavas kõlavad Samuel Barberi «Adagio» – lugu, mida on mängitud ajaloo karmidel mõtlemapanevatel hetkedel ja orkestriseade Gershwini ooperist «Porgy ja Bess», milles väljapaistvat klaveripartiid esitab noor eesti pianist Mariin Aavik.

Erakapitalil kultuuritoetus viib Eesti talente edasi

Erakapitalil kultuuri toetamine annab noortele talentidele võimaluse teostada oma projekte, et kiiremini edasi liikuda oma muusikuteel. Nii ütleb üks õhtu esinejaist, noor dirigent Henri Christofer Aavik: «Juba praegu on selgelt näha, mida on Eesti muusikakultuurile andnud Eesti Pillifond, Meelis Kubitsa juhitav Kultuuripartnerluse sihtasutus ja sellega koostöös tegutsev Neeme Tammise Hansa Grupi Noore Muusiku Fond.

Noor dirigent Henri Christofer Aavik.
Noor dirigent Henri Christofer Aavik. Foto: Svetlanovi konkurss

Üle maailma on eratoetamist kultuuris väga palju – Ameerikas näiteks sümfooniaorkestrid ainult selle toel tegutsevadki. Meie kultuurimaastikul on erakapitali toetus veel pigem uus asi. Kuid kultuuri investeerida on väga tänuväärne ja toob palju tagasi. See ei ole mitte ainult materiaalne: nii saab oma äritegevusega luua püsivamat ja kestvamat väärtust. Suvisel Pärnu muusikafestivalil ütles Paavo Järvi selle kohta väga hästi: see ei ole mitte ainult majanduslik panustamine, see on missiooniga panustamine.»

Euroopas õppivate noorte eesti muusikute orkester

Euroopas õppivate noorte eesti muusikute orkestri kontsertmeister on maailmas endale juba nime teinud viiuldaja, rahvusvahelise Nielseni konkursi esimene preemia Hans Christian Aavik. Hans Christian Aavikut võib näha oma muusikuteest rääkimas ka esmaspäeval 26. septembril «Plekktrummis». Orkestris mängib arvukalt noori talente.

Pea kõigil on välismaal õppimise taust, kuid mitmed neist tegutsevad hetkel taas Eestis. Esimeses viiulis on Triinu Piirsalu, Maria Goršenina, Elisabeth Härmand, Anete Ainsaar ja Mari-Liis Uibo, teises viiulis Marta Mutso, Birgit Katriin Born, Miina Laanesaar, Linda Lukas, Toomas Hendrik Ellervee ja Laura Kuusma.

Kontratenor Martin Karu.
Kontratenor Martin Karu. Foto: Jake Farra

Vioolarühma juht on Johanna Vahermägi, kes õppinud Iisraelis ja Hispaanias ning praegu aktiivne Eestis, samuti mängivad seal Mairit Mitt, Mart Kuusma ja Karen Joamets. Tšellorühma kontsertmeister on Maria Mutso, kes on praegu Viinis õppimas ning Marten Meibaum ja Brendan Aleksander Tarm, kontrabassidel Andres Kungla ja Kadri Kukk. Puhk- ja löökpillimängijad on orkestris Siret Sui (flööt), Ingely Laiv-Järvi (oboe), Mirjam Avango (klarnet), Jakob Peäske (fagott), Artur Reinpõld ja Jürnas Rähni (metsasarv), Laur Keller (trompet), Kaspar Oskar Kramp (tromboon) ning Heigo Rosin ja Gertrud Leopard (löökpillid).

Mitmed neist on publikule tuntud ka telekonkursilt «Klassikatähed». Orkestri korraldusliku poolega tegeleb Greten Lehtmaa. Euroopas õppivate noorte eesti muusikute orkester esines esmakordselt eelmise aasta 31. detsembril kontserdil «Jõuluks koju». Uuesti saab Eesti publik neid laval näha taas selle aasta lõpul – samasugusel kontserdil 31. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles