Disainiauhindadel võidutsesid ka seenematerjalist valgustid

Postimees
Copy
B-Wise’i seenematerjalist lambid. 
B-Wise’i seenematerjalist lambid. Foto: Kristjan Mõru

Reede õhtul selgitati välja kõige innovaatilisemad Eesti tooted.

Elustiilitoote kategoorias kuulutati võitjaks KIRA saapad, elukeskkondliku toote kategoorias B Wise’i seenematerjalist valgustid ning insener-tehnilise toote kategoorias uudne põiekateetri kinnitussüsteem. Elutööpreemia silmapaistva panuse eest Eesti disaini sai tootedisainer Matti Õunapuu.

BRUNO sotsiaalmeedias toimunud rahvahääletuse tulemusena valiti ka Eesti publiku lemmik, milleks sai Hannah Seger­krantzi disainitud süsinikunegatiivne tooteseeria «Kiukivi».

Lisaks võitjatele said elustiilitoote kategoorias austava mainimise osaliseks Tanel Veenre ehteseeria «Comet» ja Kairi Lentsiuse disainitud kollektsioon «Telk», elukeskkondliku toote kategoorias Markus Pärnametsa ​Greenwoodi tool ja Katrin Kabuni Woola villaümbrikud ning insener-tehnilise toote kategoorias Mihkel Masso Sheetsplinti lahas ja Siim Simmermanni loodud IWSi uue generatsiooni pumpla teenindusava.

Keskkonnasõbralikud KIRA saapad. 
Keskkonnasõbralikud KIRA saapad. Foto: Magnus Kullamaa

Elustiilitoote disaini kategooria võitja KIRA saapad sündisid vastusena tänapäevasele ületarbimisele. «KIRA brändi lugu sai alguse sellest, et mingil eriti õnnetul juhusel ei elanud ükski minu saapapaar üle enamat kui üks hooaeg. Teisalt on mind alati köitnud keskkonna murekohad ja disain. Üks asi viis teiseni ja lõpuks tuligi mõte teha sellised jalavarjud, mis oleksid vastupidavad ja samal ajal jalgade ning keskkonna suhtes eriti sõbralikud,» kirjeldas võidutoodet selle disainer Sirli Ratasepp.

Elukeskkondliku toote disaini kategooria võitja Siim Karro disainitud seenematerjalist valgustid B Wise olid esialgu arendatud Wise’i kontorisse eesmärgiga parandada lisaks valguslahendusele ka ruumi akustilisi omadusi. «B Wise’i puhul tahtsin väljendada seenematerjali võimet detaile omavahel ühendada. Tootmisprotsessi käigus on lambikupli alumine ja ülemine osa eraldi kasvatatud ning seejärel kokku asetatud. Materjali kokkupuutel tunneb seen liigikaaslase ära ning detailid kasvavad ilma liimi või muu sideaineta kokku,» rääkis autor Siim Karro.

EKA tudengite disainitud uudne põiekateetri kinnitussüsteem 
EKA tudengite disainitud uudne põiekateetri kinnitussüsteem Foto: EKA

Insener-tehnilise toote disaini kategooria võitja on uudne põiekateetri kinnitussüsteem, mille disaini autorid on Henry Markus Gregory, Kertu Liisa Lepik ja Linda-Maria Varris ning nende Eesti Kunstiakadeemia praktikajuhendaja Mihkel-Emil Mikk. «Projekti puhul motiveeris meid kõige enam see, et saime lahendada veel puutumata, kuid väga olulist probleemi, mis mõjutab väga suurt tihti tähelepanuta jäävat sihtgruppi. Ammutasime inspiratsiooni nii teistest meditsiinitarvetest, suusaklambritest kui ka lambilülititest,» tutvustas disainitiim võidutoodet.

Matti Õunapuu pliit.
Matti Õunapuu pliit. Foto: Disainiauhind BRUNO

BRUNO elutööpreemia võitnud tootedisainer Matti Õunapuu leiab, et disaineri ülesanne ei ole luua ilusat välisilmet, vaid juhtida tervikut. «Ergonoomika, funktsionaalsus ja seega ka konstruktsioon ja esteetiline välimus, mis kõik kokku seovad – see annabki tulemuseks toote, mida on mõtet toota,» ütleb Õunapuu. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles