Helena Tulve: mulle meeldib rohkem ehitada kui lõhkuda

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Helilooja Helena Tulve
Helilooja Helena Tulve Foto: Marco Giugliarelli

Veneetsia biennaalil on tavaks, et pärast esiettekannet toimub järgmise päeva hommikul temaatiline vestlusring. Suurem osa vestlusest käib itaalia keeles, nii et mul jääb üle ainult keele ilu tunnistada. Helena Tulve räägib õnneks inglise keeles. Meie vestlus toimub eesti keeles. Nii et tõeline paabel.

Teosele oli ette antud päris palju: koht, vana ja uue süntees, tekst, Markuse kiriku koor Cappella Marciana ja Veneetsia Benedetto Marcello konservatooriumi vanamuusikaansambel. Kuraator Lucia Ronchetti ütles, et kui tal see mõte tuli, mõtles ta kohe teile ja ei kellelegi muule.

Uue muusika festivale on päris palju. Sageli on need mingis mõttes natuke sarnased. Suured staarid tsirkuleerivad neil ja on isegi teatud kinnine ring justkui festivalikõlblikust uuest muusikast. Kui Lucia Ronchetti astus eelmisest aastast kunstilise juhi kohale, siis oli tema mõte uue muusika festivalist natuke teistsugune: olla siin kohapeal, olla seotud kohalike muusikute, kohaliku traditsiooni ja muidugi ka noortega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles