KULTUURIS KUUM ⟩ Psühholoog Indrek Linnuste kogub vaimse häirega inimeste loodud kunsti

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
Eriliste inimeste kunsti nimetatakse kokkuvõtvalt outsider artiks.
Eriliste inimeste kunsti nimetatakse kokkuvõtvalt outsider artiks. Foto: Taavi Sepp

Oktoober on vaimse tervise kuu! Postimehe kultuuritoimetuse taskuhäälingus «Kultuuris kuum» on külas psühholoog Indrek Linnuste (MTÜst Amanita), kes üle kümne aasta on kogunud eriliste inimeste maale ehk autsaiderkunsti. Linnuste kogutud teoseid on võimalik näha Pärnus Nooruse Majas ning 8. oktoobrist Fotografiskas. Linnustega vestleb Ralf Sauter.

Saates kuuleme Linnustelt, mida kujutab endast autsaiderkunst lähemalt, missugust kunsti loovad vaimse häirega inimesed, mida selline kunst nende jaoks sümboliseerib ja milline võib olla selle kunsti teraapiline väärtus. Kas kusagil Eesti ühiskonna äärealadel võib peidus olla meie Van Gogh? Ühtlasi räägib Linnuste oma kogemuste pealt, missuguste raskustega seisavad ühiskonnas silmitsi vaimse häirega inimesed, kelle käitumist sageli ei mõisteta.

Indrek Linnustel on kümne aastaga kogunenud tuhandeid eriliste inimeste kunstitöid.
Indrek Linnustel on kümne aastaga kogunenud tuhandeid eriliste inimeste kunstitöid. Foto: Taavi Sepp

Pärnu Nooruse majas toimuv näitus «Kuidas kunst saab aidata? Eriliste inimeste maalid ja lood» pole vaid näitus, vaid sotsiaalne projekt. Ühegi autorite nime näitusel pole, aga on nende lood. Publiku ette tuuakse vaimsed probleemid (depressioonist skisofreeniani), mis puudutavad suuremal või vähemal määral meid kõiki. Ilmselgelt nende maalide loojad on rohkem hädas iseendaga kui maalide vaatajad. Kust aga läheb piir ja millal ta läheb? Maalid on kogutud otse autoritelt ja mõned ka MTÜlt Amanita, kes on aastaid tegelenud eriliste inimeste kunstiga. Näitus jääb avatuks 26. novembrini.

Luguteater Moreno trupp aga mängib 8. oktoobril Fotografiskas läbi lugusid elust endast. On tavaline, et öeldakse – oleksin teisiti käitunud, kui vaid oleks teadnud. Osalusteater on haruldane teatrivorm, kus muuhulgas saab publiku liige lasta näitlejatel enda antud teemal improviseerida. Nii saab kõrvalt vaadata neid situatsioone, kuhu igapäevaelu meid asetab. Ja mis peaasi, kuulda psühholoogi kommentaare, kes aitab heita pilgu pealispinna alla. Outsider art'i näitus ilmestab 8. oktoobril ka Fotografiska etendust, pikemalt on aga üleval alates novembrist Vaba Lava ees kohvikus «Kärbes».

MTÜ Ajumängud korraldatud üritustest saad lähemalt teada nende Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles