Technojumalad tulevad: Eurovisioonil rahvast ehmatanud bänd esineb Eestis

Kultuuritoimetus
Copy
Hatari 2019. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel.
Hatari 2019. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel. Foto: RONEN ZVULUN/Reuters/Scanpix

10. oktoobril esineb Helitehases Islandi bänd Hatari, kes sai tuntuks peale 2019. aasta Eurovisioonil osalemist. Lisaks Hatarile astub lavale ka värske Eesti artist nimega Kitty Florentine ning DJ rollis Britimpeerium. Loe Tuuli Põhjakase intervjuud Hatariga!

 

Auhindadega pärjatud antikapitalistlik ja tehnodüstoopiline etenduskunsti kollektiiv nimega Hatari jõudis paljudeni peale 2019. aasta Eurovisiooni lauluvõistlust, kus bänd sidus oma osaluse aktiivselt poliitikaga, lehvitades Iisraelis toimunud võistlusel Palestiina lippu.

Hatari asutati aastal 2015 Reykjavikis eesmärgiga kergitada katet neoliberaalse ühiskonna anomaaliat, kus iga inimelu minut on müügiks, peaasi et võidujooksus jäädakse esimeseks.

Hatari sõnul on neil ka tugev seos Eestiga – asutajaliiga Matthías Haraldsson avalikustas, et teab Eestist ja meie muusikast üpriski palju, olles Tallinnat külastanud juba kooliajal. Siin olles guugeldas ta Arvo Pärti, kellest on nüüdseks saanud ta lemmikhelilooja.

Kitty Florentine avab oma helimaastikega muinasjutulise maailma, kus lahtuvad piirid ja kuhu kuulaja tõmmatakse, pea ees, sisse. Tema õrn kuid täidlane hääl, mida saadab jõuline instrumentaal, seob ennast ise kokku millekski uueks, kust leiad vastupanu, õrnust, raevu ja soojust. Kitty Florentine mängib kontrastidega, et luua ühine kogetav ruum, et iga kuulaja saaks olla hetkes koos muusikaga.

Hatari.
Hatari. Foto: Pressifoto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles