Eduard Tubin – sümfooniakirjutamise maailmameister

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Eduard Tubin – pool elu paguluses elanud helilooja, kelle sümfooniad plaadistati esimest korda Neeme Järvi dirigeerimisel. 
Eduard Tubin – pool elu paguluses elanud helilooja, kelle sümfooniad plaadistati esimest korda Neeme Järvi dirigeerimisel. Foto: Eesti Kontsert

Tunnistan ausalt: loomulikult ma teadsin Eduard Tubina nime (üks Eesti rahvusliku helikeele kujundajaid – öeldakse), aga polnud tema muusikat varem kuulanud. Nagu vist paljud. Ehkki jah, ma olen ju muusikatoimetaja ja seda võis pidada lüngaks.

Festivali avakontserdil «Leegitsev süda» tuleb esitamisele Tubina viies, mille ta kirjutas vahetult pärast Rootsi põgenemist (1946). «Tubin ütles, et viiendat sümfooniat kirjutades ta sisemuses kõik leegitses,» räägib Gerts. Seda on peetud ka ta «sõjasümfooniaks», aga mingit otsest programmi selle puhul Tubin ikkagi eitas. Nagu ka teistes oma sümfooniates. Äärmiselt dramaatiline teos. Oluline osa selle muusikalisest materjalist pärineb eesti rahvaviisist «Meil aiaäärne tänavas» (rahvamuusika poole pöördumise käsitlemine on ka üks tänavuse festivali teemasid).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles