Nobeli kirjanduspreemia võitis tänavu prantsuse naiskirjanik

Alvar Loog
, toimetaja
Copy
Annie Ernaux 1984. aastal.
Annie Ernaux 1984. aastal. Foto: Pierre Guillaud

Rootsi akadeemia kuulutas eile välja Nobeli kirjanduspreemia tänavuse võitja, kelleks osutus 82-aastane Prantsusmaa romaanikirjanik Annie Ernaux. Auhinda põhjendades toodi eelkõige välja «julgus ja kliiniline täpsus, millega Ernaux avab oma isiklikku mälu». Eesti keelde pole Ernaux’ teoseid seni tõlgitud, kuid kirjastusel Tänapäev on kuuldavasti ettevalmistamisel tõlge tema peateosest «Aastad».

Annie Ernaux sündis 1. septembril 1940 Normandias Lillebonne’is ning kasvas Yvetot’-nimelises väikelinnas teenistujate perekonnas. Ta õppis Roueni ja Bordeaux’ ülikoolides ning pälvis 1971. aastal teaduskraadi moodsas kirjanduses. 1966–1977 töötas ta prantsuse keele ja kirjanduse õpetajana Haute-Savoie ja Pariisi regioonides ning 1977–2000 kirjandusprofessorina rahvaülikoolis (Centre national d’enseignement à distance).

Juba oma kirjanikukarjääri alguses loobus ta teadlikult fiktsioonist ning keskendus autobiograafiale. Tänaseks on Ernaux avaldanud 22 autobiograafilist romaani ja jutustust. Neist esimene, «Les Armoires vides», ilmus 1974. aastal, ning seni viimane – «Le Jeune Homme» – tänavu maikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles