NÄDALA PLAAT Florian Wahli lendav tsirkus

Margus Haav
, reporter
Copy
Florian Wahli värske kauamängiv «Katarsis garanteeritud» on vaade maailma, mis liigub kiirendatult apokalüpsise suunas. FOTO: Marii Kiisk
Florian Wahli värske kauamängiv «Katarsis garanteeritud» on vaade maailma, mis liigub kiirendatult apokalüpsise suunas. FOTO: Marii Kiisk Foto: Marii Kiisk

Ojaa, oligi juba aeg, et keegi sellise albumi ära teeks. Albumi, mis on maitsekalt sundimatu ja sundimatult maitsekas. Albumi, mis on täis rõõmu, lusti ja hedonismi. Albumi, mis sisaldab 17 pala, millest ükski ei ole täitematerjal, vaid isiksus ja steitment omaette.

Albumi, mis vaidleb endale vastu ja kiidab samas takka. Ebakindel oma kindluses, outsider-pop, mis astub kubemeni ulatuvate seitsmepenikoormasaabaste kontsade elegantse klõpsumise saatel ette peavoolupopist. Albumi, mis on laisalt energiline ja energiliselt laisk. Albumi, mis pulbitseb ideedest, ajab originaalsusest üle ning pritsib mängurõõmu igast pisemastki poorist. «Katarsis garanteeritud» väisab kümneid eri stiile, põikab läbi erinevatest ajastutest, hoiab pöialt depressiivse, hektilise ja üldiselt paratamatu hooga apokalüpsisele vastu libiseva maailma rahutult tuksleval pulsil. Lisaks sämplib autori personaalseid luupainajaid ja märgade unenägude vingeid ingleid.

Muusikalisele pillerkaarile sekundeerib kuidagi erilise nurga all vaimukaks väändunud lüürika. Isegi emakeelse muusika juures lülitub sageli välja aju see osa, mis peaks laulusõnu registreerima. «Katarsis garanteeritud» hoiab sellegi koha pealt ergud tavatult pingul ja kõrvad kikkis. Järgmised read võivad eelmistele anda uue konteksti, uue tähenduse. Palun väga. Albumi üks paljudest pärlitest «Lapsepõlve trauma» finaal: «Sul ei ole vaja materiaalset vara, et olla õnnelik. On vaja vaid armastust. Relvi. Narkootikume. Ja umbes viis inimest kogu aeg su ümber, kes 24/7 plaksutavad ja karjuvad jee, sa oled nii vinge tüüp!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles