Vaata, millise kuulsa helilooja sünniaastapäeva tähistab Eesti Rahvusmeeskoor uhke kontserdiga

Kultuuritoimetus
Copy
Eesti Rahvusmeeskoor
Eesti Rahvusmeeskoor Foto: Pressifoto

Eesti Rahvusmeeskoor ja kitarrist Heiki Mätlik tähistavad kontserdiga Austria helilooja Franz Schuberti 225. sünniaastapäeva. Publiku ette tuuakse Franz Schuberti 225. sünniaastapäeva puhul biidermeierlikust vaimust kantud ​kontserdikava – neljapäeval, 13. oktoobril Estonia kontserdisaalis ja reedel, 21. oktoobril Pärnu kontserdimajas.

Kuigi ettekantavatel teostel on vanust 200 aasta jagu, kõlab kitarrisaatega enamik neist Eestis esimest korda. Kitarrisaatega mitmehäälsete laulude kõrval on kontserdil ka kaks a cappella koorilaulu – «Igatsus» («Sehnsucht») ja Goethe tekstile loodud «Kurbus» («Wehmut»).

Franz Schuberti kodulinnas Viinis valitses pärast Napoleoni sõdu kestnud rahuperioodil 19. sajandi esimesel poolel kunsti- ja kultuuriliikumine, mis sai hiljem tuntuks biidermeieri nime all. Biedermeier on kahe sõna kombinatsioon: saksakeelne bieder tähendab «lihtsat» või «pretensioonitut» ja Meier on üks levinumaid saksa perekonnanimesid – niisiis võib seda tõlkida kui «tavaline mees».

Kitarr oli 18.–19. sajandi vahetuse Austrias koduses musitseerimises ülipopulaarne instrument. Näiteks tuli Franz Xaver Gruberi kuulus jõululaul «Püha öö» 1818. aastal esmaettekandele kitarri saatel.

Schubert on hilisklassitsismi ja vararomantismi üks märkimisväärsemaid heliloojaid, kes jõudis 20-aastase karjääri jooksul luua palju muusikat eri žanrites. Ta kirjutas ühtekokku üle 1000 teose: oopereid, sümfooniaid, missasid, klaverisonaate, ava-, soolo- ja koorilaule. Schuberti looming on võitnud kuulajate südamed oma rikaste harmooniate ja lihtsate meeldejäävate meloodiatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles