Corelli Music alustab uut hooaega üllatuslikult eesti muusikaga

Kultuuritoimetus
Copy
«Runoviisid ajastute valguses».
«Runoviisid ajastute valguses». Foto: Corelli Music

Corelli Music avab uue hooaja üllatuslikult kontsertidega «Runoviisid ajastute valguses» ja uudisteose esiettekandega. Kontserdikavas on Heino Elleri «13 klaveripala Eesti motiividel» ja Ardo Ran Varrese uudisteos «13 pala kahele klaverile Eesti runoviisidel».

Sellega loob valdavalt varajase muusikaga tegelev agentuur muusikalise silla üle sajandite ja soovib näidata, kui põnevalt peegelduvad iidsed Eesti runoviisid Eesti klassiku Heino Elleri ning tänapäeva helilooja Ardo Ran Varrese loomingus.

Teosed esitavad klaveriduo Kadri-Ann Sumera ja Talvi Hunt. Kontserdid toimuvad 22. oktoobril Tartu Heino Elleri Muusikakooli Tubina saalis ja 23. oktoobril uhiuues Tallinna Muusika-ja Balletikoolis MUBA. Tallinna kontsert on publikule ka hea võimalus tutvuda MUBA suurepärase akustikaga saaliga.

Samu runoviise on kasutanud mõlemad autorid, Eller ühele, Varres kahele klaverile. Väga huvitav on kuulda ja võrrelda, kuidas sama algimpulss on rännanud läbi aegade.

Ardo Ran Varres: «Kui rääkida Eesti muusika DNAst, siis kindlasti on üheks alginformatsiooni kandjaks runoviisid. Kunstmuusika genees algas meil 19. sajandil ja 20. sajandi esimese poole helimaailma võtmegeneetikuks võib pidada Heino Ellerit. Soovisin seekord suhestuda selle geneetilise ainesega ja otsustasin kirjutada «13 pala kahele klaverile Eesti runoviisidel», võttes aluseks samad viisid, mida Eller kasutas oma tsüklis «13 klaveripala Eesti motiividel».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles