Eesti oma «Kariibi mere piraadid»? Ilmar Raagi ülikallis kogupereseiklus linastub Just Filmil

Kultuuritoimetus
Copy
Juhan Ulfsak kogupereseikluses «Erik Kivisüda»
Juhan Ulfsak kogupereseikluses «Erik Kivisüda» Foto: Filmikaader

22. PÖFFi noorte- ja lastefilmide festival Just Film avalikustas tänavuse programmi. Festival toob kinolinale laste ja noorte elusid puudutavaid filme kogu maailmast ning teist aastat järjest on võimalik näha ka Eesti noorte endi tehtud filme, mis on valminud noore filmitegija stipendiumikonkursi raames või kohalikel filmifestivalidel.

Just Filmil täitub sel aastal 22. tegutsemisaasta ning esindatud on nii lastefilmide, noortefilmide, teadusfilmide, dokumentaalide kui ka lapse õiguste programmid. Lisaks on kaks eriprogrammi: «#noorfilmitegija», mille raames jõuavad suurele ekraanile Eesti noorte endi tehtud filmid, ja «Just Film x Koolitants», kus linastuvad noorte tantsijate osalusel valminud tantsufilmid.

Tänavuse filmiprogrammi kaugeimad leiud jõuavad kinokülastajateni Austraaliast, Brasiiliast, Argentinast, Egiptusest ja Iisraelist. Kolm filmi jõuavad ekraanile esimest korda maailmas, kolme filmi puhul on tegu rahvusvahelise ja 16 filmi puhul Baltimaade esilinastusega.

Pärast kahte keerulist koroonapiirangutega aastat on festivalil hea meel vastu võtta üle 50 väliskülalise. Pea poolte filmide linastustel on kinokülastajal võimalik isiklikult filmitegijatega kohtuda ja neile küsimusi esitada.

Rahvusvahelises lastefilmide võistlusprogrammis võistleb Just Filmi grand prix´le üheksa filmi, nende seas ka Eesti, Luksemburgi, Soome, Leedu ja Läti koostöös valminud Ilmar Raagi lastefilm «Erik Kivisüda» ning Rain Rannu lastefilm «Lapsmasin».

Rahvusvahelises noortefilmide võistlusprogrammis on 11 filmi, mis Just Filmi programmijuhi Mikk Granströmi sõnul näitavad ilmekalt, milliste väljakutsetega tänapäeva noor toime tulema peab. «Vahel on need väljakutsed isegi täiskasvanutele liiast, rääkimata siis noortest endist. Võistlusprogramm annab suurepärase sissevaate nii tänapäeva noorte maailma kui ka filmiloo jutustamise imelisse kunsti,» ütles ta.

Noortefilmide võistlusprogrammi hindab peale noortežürii ka kolmeliikmeline rahvusvaheline žürii, kes annab välja ka grand prix.

Pimedate Ööde filmifestivali noorte- ja lastefilmide festival Just Film toimub tänavu 11. novembrist 27. novembrini. Piletimüük algas 12. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles