Väikelinna kunstnike pere looming pakub tõelisi pärleid

Tiina Sarv
, ajakirjanik
Copy
Endel Härm. Otepää Koljaku järv. Akvarell, paber. 
Endel Härm. Otepää Koljaku järv. Akvarell, paber. Foto: Annika Vihmann

Viljandis Kondase keskuses on avatud Härmade kunstisuguvõsa suurejooneline näitus. Väike muuseumimaja on töödest tulvil, nii et naivist Paul Kondase püsiekspositsioon on aasta lõpuni hoidlasse pagendatud.

Viis kunstnikku, viis fookust: maalikunst, teater, tarbegraafika, helikunst, inseneeria, lisaks perekondlikud suhted. Väljas on Lilian Härma (1927–2021), Endel Härma (1923–1996), Hanno Härma (1952–2021) ja Härmo Härma (snd 1949) ning Liliani isa, pikka aega Estonias kunstnikuna töötanud Albert Vahtramäe (1885–1965) looming. Samuti antakse ülevaade Endel Härma kultuuritegelastest isa Oskar Härma (1893–1985) ja onu August Härma (1896–1990) elukäigust.

Teatrikunstnikuks õppinud Lilian ja Endel Härm kolisid Tallinnast Viljandisse 1974. aastal. Selles linnas kulges nende viljakaim loomeaeg. Viljandis elas ka kunstnikust poeg Hanno. Teine poeg Härmo lõpetas Tallinna Polütehnilise Instituudi elektroonikainsenerina ja jäi tööle pealinna. Mõlemad pojad olid muusikaliselt andekad ja mängisid ansamblites, Härmo ehitas Eesti esimese ostsillaatoril põhineva süntesaatori ja muid sel ajal uuenduslikke elektroonikaseadmeid. 1970. aastatel olid tal ühisettevõtmised helilooja Sven Grünbergi ja kunstnik Kaarel Kurismaaga. Seda aega meenutab näitusel Kaarel Kurismaa kineetiline objekt «Mobile 8».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles