NELJAPÄEVAST KINODES Rännak unenäoimpeeriumis: David Lynchi retrospektiivi teejuht

Ralf Sauter
, ajakirjanik
Copy
David Lynchi fantasmagooriad jätavad vaatajale lahkesti tõlgendusruumi. 
David Lynchi fantasmagooriad jätavad vaatajale lahkesti tõlgendusruumi. Foto: Roald, Berit

Sõpruse kino ja Tartu Elektriteatri vallutab oktoobris kohvi ja sigarettide koosmõjul tegutsev režissöör David Lynch, kelle sürreaalsed nägemused on sünge uduna libisenud ka tugevamate filmivaatajate ajukäärudesse.

Kümnel järjestikusel päeval saab Sõpruses, aga ka Tartu Elektriteatris ära vaadata Lynchi terve mitmekesise œuvre’i. Need, kes asuvad selle retrospektiivi kaudu rändama Lynchi fantasmagooriates, peavad toibumiseks ja tagasi reaalsusesse naasmiseks ilmselt mõned päevad töölt vabaks võtma.

Mindki jääb ilmselt igaveseks kummitama košmaarne stseen «Mulholland Drive’ist»: kaks meest istuvad kohvikus ja üks räägib paaniliselt teisele oma õudusunenäost, kus sellesama Winkie’si kohviku taga ootavat kujuteldamatult koleda näoga inimene. Kuigi ühegi Lynchi austaja vaim pole jäänud tema loomingust täielikult häirimata, leiab metsiku soenguga sürrealisti loomingust tegelikult ka vaatajasõbralikult inimlikke draamasid, mis kinnistavad teda headusesse uskuva humanisti, mitte abstraktsioonidest joobnud õudusjumalana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles