SKANDAALNE DEBATISAADE Menukoomik võib Hitleri maali televaatajate ees põlema panna

Kultuuritoimetus
Copy
Menukoomik Jimmy Carr 2015. aastal.
Menukoomik Jimmy Carr 2015. aastal. Foto: Albin Olsson / Wikimedia Commons

Briti telekanali Channel 4 ümber on lahvatanud skandaal, sest kanal plaanib eetrisse tuua saate, kus stuudiopublikul lubatakse otsustada Adolf Hitleri loodud maali saatuse üle, vahendab The Guardian.  Nime «Art Trouble» kandvat debatisaadet veab koomik Jimmy Carr, kes seab publiku dilemma ette: kas Hitleri maali peaks leegiheitjaga hävitama või mitte?

Kuigi Channel 4 juba ostis ühe Hitleri maali ära, mõistetakse ühismeedias saadet hukka.

«Mulle meeldib C4, aga põlgan seda ideed,» säutsus üks inimene Twitteris. «Kui arutelu käib probleemse kunstniku üle, siis tuleks tema isiksus ära selgitada ning lasta rahval otsustada tema loomingu väärtuse üle. Debatis pole halba midagi. Aga kunstiteoseid ei tohiks hävitada. Kuidas pole see nagu raamatute põletamine?»

Adolf Hitleri maal. Pilt on illustratiivne.
Adolf Hitleri maal. Pilt on illustratiivne. Foto: Wikimedia Commons

«See on kohutav idee, mis julgustab mõtet, et ainult «heade inimeste» kunsti tuleks säilitada. Kui me räägime kõige ekstreemsemast kurjusest, mida esindas Hitler, siis tundub tema tööde hävitamine vastuvõetav, kuid võib-olla jõutakse sealt edasi selliste inimeste kunstini, kes ei pruugi küll olla kurjad, aga ei tundu meile «piisavalt head»,» arvas üks teine inimene Twitteris.

Mõned inimesed seevastu leiavad, et oleks lõbus näha koomik Jimmy Carri Hitleri maali ära hävitamas. Telekanal on ühtlasi ostnud Pablo Picasso, süüdimõistetud pedofiili Rolf Harrise ja oma tütreid seksuaalselt väärkohelnud Eric Gilli loomingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles