AK ⟩ Veidrikud ja andekad kirjanikud

Leho Lamus
, filosoof
Copy
Søren Kierkegaardi ausammas Kopenhaagenis.
Søren Kierkegaardi ausammas Kopenhaagenis. Foto: Erakogu

Nigel Warburtoni raamatus «Väike filosoofia ajalugu» on 40 eri teemaga peatükki mõttekunsti ajaloost. Iga teema on omaette tervikülevaade, mis võimaldab teosest valida lugemispalu vastavalt huvile. Autoril on haruldaselt heas tasakaalus võluv jutustamisoskus ja keeruliste teemade ajakohane selgitamine.

Teose mahust kolmveerand moodustab uusaja mõtlemise tutvustus. Juba 9. peatükk on Niccolo Machiavellist. Peatükkide lõpus on olulised autori hinnangud. Näiteks Machiavelli õpetus ei sobi tänapäeval, sest valitsejate õigusi peab piirama. Kui valitsejate tegevusele piiranguid pole, siis saame üha uuesti Saddam Husseini, Pol Poti, Stalini või Hitleri taolised hirmuvalitsejad. Järgnevalt noppisin teosest lugeja jaoks mõned lood kirjanikest.

Warburton peab Søren Kierkegaardi veidrikuks ja Karl Marxi enesekeskseks hulluks. Kierkegaard ilmus teatrietendusele ainult vaheajaks, et inimesed peaksid ka teda kunsti nautijaks. Vaheaja lõppedes hiilis ta koju kirjutama. Kui Kierkegaard ei saanud hakkama isegi ühe naisega, siis Marx tegi oma naise kõrvalt tite ka majapidajannale. Friedrich Engels lapsendas majapidajanna lapse, sest muidu ei oleks Marx saanud ajakirjanikuna edasi töötada. Friedrich Nietzsche õde koostas surnud venna märkmeid võltsides teose «Võimutahe». Õde jättis teosest välja rassismivastase kriitika, mis võimaldas raamatut kasutada Kolmanda Riigi propagandas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles