NÄDALA FILM Issand, kui nunnu! Suhkurmagus Briti retro, mis paneb südamed sulama

Hendrik Alla
, kultuuritoimetuse juht
Copy
«Proua Harris läheb Pariisi»: kangelanna kohtub 500-naelase kleidiga. FOTO: Filmikaader
«Proua Harris läheb Pariisi»: kangelanna kohtub 500-naelase kleidiga. FOTO: Filmikaader Foto: Filmikaader

See nädala film on lausa ideaalne, pea kaks tundi midagi niisugust, mille vastu kellegi ei tohiks kõige vähematki olla. Armsad tegelaskujud, ilusad kostüümid, helge lugu ja mitte mingeid ärevaks tegevaid ideid.

Mingitpidi tuletab see meelde J. R. R. Tolkieni lasteraamatut «Kääbik ehk sinna ja tagasi». Kääbiku rollis on siin 50ndates eluaastates inglise töölisnaine, koristaja pr Harris (Lesley Manville). Nagu kääbikki, elab ta maa all, või noh, keldrikorteris, ja on samasuguse optimistliku meelelaadiga tegelane. Kääbikust ei osanud keegi kahtlustada, et ta reisile läheb, ja pr Harrisega on sama lugu. Ja veel Pariisi, kus seiklus ta kokku viib nii mäekollide kui ka haldjatega ning kulmineerub kuulsas Diori moemajas.

Pr Harris teenib oma igapäevast lahjat leiba jõukama rahva juures koristamas käies. Nii mõnigi tööandjatest on vaese naise vastu ebameeldiv ja nipsakaski, aga just ühe niisuguse juures kohtub pr Harris oma elu unistusega: Christian Diori õhtukleidiga, mis maksab tervelt 500 naelsterlingit. Kuna tegevus toimub 1957. aastal, on tegemist terve varandusega. Inflatsiooni arvesse võttes võiks see tänapäeval vähemalt 13 000 naela maksta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles