MEISTRITEOS MÄKERDATUD Keskkonnaaktivistid viskasid van Goghi kuulsale maalile tomatisuppi (37)

BNS
Copy
Briti keskkonnaaktivistid viskasid reedel Londoni Rahvusgaleriis eksponeeritud Vincent van Goghi "Päevalillede" pildi pihta konservsuppi.
Briti keskkonnaaktivistid viskasid reedel Londoni Rahvusgaleriis eksponeeritud Vincent van Goghi "Päevalillede" pildi pihta konservsuppi. Foto: Just Stop Oil / SWNS

Briti keskkonnaaktivistid viskasid reedel Londoni rahvusgaleriis eksponeeritud Vincent van Goghi maali «Päevalilled» pihta Heinzi konservsuppi, on näha sotsiaalmeedias postitatud videos.

Rühmitus Just Stop Oil ütles avalduses, et kaks protestijat viskasid maali peale kumbki purgi Heinzi tomatisuppi, et nõuda Briti valitsuselt kõigi nafta- ja gaasiprojektide peatamist.

Saatusliku rikkumisega said hakkama 21-aastane Phoebe Plummer ja 20-aastane Anna Holland, kes sisenesid galeriisse päeval kella 11 paiku, seljas Just Stop Oili t-särgid. Van Goghi teos, mis punase supiga ära mäkerdati, on väärt 84,2 miljonit dollarit.

Tomatisupp kattis peaaegu tervet maali, mida õnneks katab klaas. Osa supist läks ka kuldsele raamile. Külastajad toimetati galeriist välja turvatöötajate poolt, kes seejärel lukustasid maali sisaldava ruumi uksed, aktivistid kleepisid ennast aga maali alla seina külge.

Kohale saabus politsei ja vahistas vandaalid. Raam on küll määritud, kuid maaliga ei juhtunud õnneks midagi. Aktivistid viskasid maalile suppi, et juhtida tähelepanu perekondadele, kes ei saa endale konservsuppigi lubada.

Van Goghi maali tabas Heinzi tomatisupp otse purgist.
Van Goghi maali tabas Heinzi tomatisupp otse purgist. Foto: EPA/JUST STOP OIL HANDOUT

Juuni lõpus toimus sarnane intsident Coutauldi galeriis, kus kaks Just Stop Oili protestijat liimisid end van Goghi 1889. aasta maali «Virsikupuu õites» külge.

«Päevalilled» valmis Arlesis 1888. aasta augustis. See kujutab 15 päevalille kollases potis kollasel taustal.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles