Tallinna Kammerorkester alustab uut sarja «Kontsertmeistrid»

Kultuuritoimetus
Copy
Antti Tikkanen ja Minna Pensola.
Antti Tikkanen ja Minna Pensola. Foto: Tallinna Kammerorkester

Neljapäeval, 20. oktoobril kell 19 esinevad Mustpeade maja Valges saalis Soome muusikaelu eestvedajad, tippviiuldajad Antti Tikkanen ja Minna Pensola. Tikkanen mängib Antonio Stradivari viiulil ning Pensola Stradivari õpilase Bergonzi viiulil, mille kuulsaim omanik on olnud USA viiuldaja Isaac Stern. Mõlema mängija pillid olid varem Soome dirigendi Paavo Berglundi omanduses.

Selle sündmusega alustab Tallinna Kammerorkester uut sarja «Kontsertmeistrid», mille läbivaks ideeks on anda nimekatele solistidele võimalus tulla publiku ette oma muusikavalikuga. Uue sarja algataja ja kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

«Mängime väga palju erinevaid stiile ja väga palju rütme – Hillborgi peaaegu et rock’n’blues groove improvisatsioonist kuni mitte sugugi vähem kaasakiskuva Bachi Brandenburgi kontserdini, mis rokib nagu ei miski muu,» ütleb solist Minna Pensola. Tema sõnul on kontserdil kavas kõige vanemad teosed 17. sajandist ning kõige uuemad praegusest ajast.

Sealjuures saab kaasaegset muusika kuulates kogeda piiride nihutamist. «Hillborgi kontserti mängib Minna sooloviiulil. Vioolad ja tšellod mängivad rütmi ning poognate asemel võtame kätte bambuskepid,» lisab Antti Tikkanen.

«Kui inimesed mõtlevad, kas mulle meeldib klassika, kas ma tahan minna kontserdile, kas klassika on minu jaoks, siis tasub meeles pidada, et klassikaline muusika sisaldab muusikat läbi viie sajandi. Sellel on palju erinevaid stiile, see on mõjutatud nii geograafiast kui ka ajalooepohhidest, erinevatest sajanditest ja kümnenditest,» märgib Minna Pensola ning julgustab kontserdile tulema avatud meele ja avatud kõrvadega.

Antti Tikkanen ja Minna Pensola on aktiivsed tegutsejad Soome muusikaelus. Nad on rahvusvaheliselt hinnatud ansambli Meta4 liikmed, teevad koostööd Soome heliloojatega, nendega on seotud kontserdisarjad «Klasariklubi» ja «PuKamaChamber» Helsingis, Soome Barokkorkestri kunstiline juhtimine jne. Alates käesolevast aastast on duo Soome mainekaima Kuhmo Kammermuusikafestivali kunstilised juhid.

Pärast külalissoliste Soomest astuvad «Kontsertmeistrid» sarjas publiku ette rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti keelpillimängijad, alustades Robert Traksmannist (18.11 Elleri koolis ja 19.11 MUBAs), Hans Christian Aavikust (21.01 MUBAs) ja Andres Kaljustest (18.02 MUBAs).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles