GALERII ⟩ Ungari Fotokuu peanäituseks on Juhan Kuusi retrospektiiv

Kultuuritoimetus
Copy

Koostöös Mai Manó fotomajaga avas Juhan Kuusi Dokfoto Keskus Budapestis rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti päritolu Lõuna-Aafrika fotograafi Juhan Kuusi mahuka ülevaatenäituse.

Tegu on esimese korraga, mil fotograafi töid Ungaris näidatakse. Ungari Fotograafide Assotsiatsiooni korraldatav Ungari Fotokuu on sealse fotograafia üks suurmaid ja rikkalikumaid fotoüritusi. Pärast eelmiste aastate näitusi, kus esitleti selliste maailmakuulsate fotograafide nagu Weegee, Nobuyoshi Araki, Robert Doisneau ja Margaret Watkinsi töid, esitleb festivali peanäitus kohalikule publikule Mai Manó fotomajas näitust pealkirjaga «Vahetu ajalugu - Juhan Kuusi looming» .

Näituse avamisel kõnelenud Ungari Fotokuu direktor Peter Baki: «Juhanit tuntakse küll fotograafina, kes jäädvustas mõjusalt Lõuna-Aafrika konflikte ja jõhkrat vägivalda, kuid väga oluline osa tema loomingust kujutab tundlikult tavaliste inimeste rõõme ja muresid, nende igapäevaelu ja traditsioone, inimese ja maa suhteid, valitsevaid sotsiaalseid norme ja tabusid.»

Mai Mano fotomaja kuraator Endre Cerna lisas, et Juhani võimsad ja raevukad pildid meenutavad ohjeldamatut, kuid sügavalt humaanset isiksust, kelle kriitiline vaade Lõuna-Aafrika ajalukku ja ühiskonnale on üks olulisemaid. Ta loodab, et ka Budapesti publik hindab tema silmapaistvat loomingut, sest see on ajatu vaade radikaalsele perioodile minevikus, mida me ei tohi unustada.

Hinnatud fotomuuseumi jõudis kokku 145 tööd. Näitusel on väljas ka lühifilm Juhan Kuusist. Dokfoto Keskuse kuraartorid Toomas Järvet ja Kristel Aimée Laur viivad läbi ka kuraatorituurid pressile ja publikule.

Avatud näitus põhineb 2016 aastal koostöös Eesti Kunstimuuseumiga valminud ja Adamson-Ericu Muuseumis esitletud näitusel.

Näitus jääb Budapestis avatuks kuni 15. jaanuarini.

https://www.maimano.hu/

https://www.fotohonap.hu/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles