Eesti Draamateatris esietendub laupäeval «Meister Solness»

Kultuuritoimetus
Copy
Tõnu Oja nimitegelasena Eesti Draamateatri lavastuses «Meister Solness».
Tõnu Oja nimitegelasena Eesti Draamateatri lavastuses «Meister Solness». Foto: Eesti Draamateater

Laupäeval, 22. oktoobril esietendub Eesti Draamateatri suures saalis «Meister Solness», mille on lavastanud ning koos Siret Campbelliga kirjutanud Mehis Pihla. Lavastuse kunstnik on Kristjan Suits (Tallinna Linnateater), valguskujundaja Priidu Adlas, helilooja Matis Leima. Osades: Tõnu Oja, Laine Mägi, Kersti Heinloo, Märten Metsaviir, Helena Lotman ja Guido Kangur.

Henrik Ibseni klassikalisest näidendist «Ehitusmeister Solness» inspireeritud lavalugu räägib tunnustatud arhitektist Halvard Solnessist, kes soovib oma karjääri suursuguselt lõpetada ning ehitada midagi, millest ta on unistanud kogu elu – linna kõrgeima torni. Ehitus on alanud, aga läheb plaanitust tunduvalt kallimaks ja ähvardab Solnesside pereettevõtte pankrotti ajada. Vanameister on otsustanud ehituse maksku mis maksab lõpuni viia. Solnessi poeg Ragnar ihkab isa varjust välja rabeleda ja end teostada iseseisva arhitektina, Solnessi abikaasa Aline püüab aga perekonda ühe katuse all koos hoida.

Mehis Pihla: «Ma ei plaaninud Ibseni teksti nii suures mahus muuta, küll aga tahtsin näidendi iseendale praeguses ajas mõistetavaks teha, jätta kõrvale ajastu konventsioonid ja inimlik tuum välja puhastada. Ma lugesin originaali üha uuesti üle, katsusin leida prototüüpe elust, näiteid enda ümbert ja lõpuks jäid mind kummitama teemad, mida ma tahtsin rohkem avada. Tänu sellele saavadki meie versioonis palju suurema kaalu Solnessi abikaasa ja poeg. Ibsen on juba originaali kirjutanud väga suure ja igavikulise teema – põlvkondade vahelise võitluse. Ibsen teeb seda mainimisi, meie nüüd palju mahukamalt. Kuid peategelase Solnessi probleem on iseloomulik kõigile, igas eas inimestele – ühelt poolt iha võtta oma elust maksimumi ja teiselt poolt hirm jääda ilma, teha valesid valikuid, kaotada oma väärtuslikku aega. See on minu arvates universaalne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles