Kanuti Gildi SAALis esietendub Paavo Piigi lavastus «...Eetika»

Kultuuritoimetus
Copy
Kinoteatri ja Kanuti Gildi SAALi koostöös valmiv Paavo Piigi lavastus «...Eetika».
Kinoteatri ja Kanuti Gildi SAALi koostöös valmiv Paavo Piigi lavastus «...Eetika». Foto: Siim Vahur

Kolmapäeval, 26. oktoobril esietendub Kinoteatri ja Kanuti Gildi SAALi koostöös Paavo Piigi lavastus «...Eetika», mis üritab aru saada õigest ja valest.

Lavastuses löövad kaasa koreograafid Hanna Junti ja Rauno Zubko, lauljad Saale Kreen, Maria Listra ja Annabel Soode, lavakunstnik Liisa Maria Lai, muusikaline kujundaja Miina Pärn, helikujundaja Doris Hallmägi, valguskunstnik Henry Kasch ja videokunstnik Maria Elisaveta Roosalu. Lavastaja ja näidendi autor Paavo Piik. Lavastust mängitakse 26., 27., 28., 30. ja 31. oktoobril Kanuti Gildi SAALis.

Ilmselt paljuski ette läbikukkumisele määratud üritus alustab kimbatusest, mis tabab tänaval kerjust kohates. Kas annetada, kas iga kord, millest peaks lähtuma? Erinevaid arusaamu võrreldes tekib küsimus nende päritolu kohta, mis viib pühakirjade, eeposte ja lõpuks indoeurooplaste ja soomeugrilaste võrdlemiseni. Ja sellest august on juba raske välja pääseda.

Autori ja lavastaja Paavo Piigi sõnul algas «…Eetika» aimdusest, et avalik ruum, kus me saame rääkida õigest ja valest, muutub järjest ahtamaks. «Ühelt poolt tungib peale poliitikute seas armastatud legalistlik arusaam, et kõik, mis ei ole seadusega keelatud, ongi lubatud. Teiselt poolt kehtestab end liberalistlik maailmapilt, mille järgi on igal inimesel õigus disainida oma elu mistahes moraalikoodeksist lähtuvalt.» Piigi sõnul hakkas ta otsima viisi, kuidas seda maad tagasi võita ehk kuidas uuesti eetikast rääkida. «Otsingud jätkuvad,» kinnitas Paavo Piik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles