Maailmakuulus etenduskunstnik Oliver De Sagazan esineb Tallinnas

Kultuuritoimetus
Copy
Olivier de Sagazan lavastuses «Transfiguration»
Olivier de Sagazan lavastuses «Transfiguration» Foto: Pressimaterjalid

Maailmakuulus prantsuse skulptor, maali- ja etenduskunstnik Olivier de Sagazan annab novembri keskel kaks etendust Tallinnas Vaba Lava teatrikeskuses. Sagazan külastab Eestit esmakordselt, kuid eesti publikule on ta tuntud dokumentaalfilmist «Samsara». Tema tuntumat lavastust «Transfiguration», mida on võimalik näha nüüd ka Tallinnas, on esitatud maailma tippfestivalidel enam kui 300 korda 25 riigis.

Olivier de Sagazani kirest mateeriale elu sisse puhuda tuleneb idee katta oma keha saviga, et jälgida tekkivat «objekti». Tema looming on ühtaegu nii õuduskunst kui rituaal, mis vaimustub hõimukunstist ja šamanismist ja tulemuseks võib olla nii performance, maal kui ka skulptuur. Tema lavastustes on tunda tema Aafrika juurte mõju: ta on pärit Kongost, kuid elanud ja töötanud pikka aega Prantsusmaal. Ta on teinud koostööd kunstnikega erinevatest valdkondadest: Wim Vandekeybus (tants), David Wahl (teater), FKA Twigs (muusika), Ron Frick ja Qiu Yang (film), Gareth Pugh ja Nick Knight (moekunst).

Lavastuses «Transfiguration» viib Sagazan publiku hirmuäratavale teekonnale piinatud kunstniku psüühikasse. See on õudusunenägu, Antikristuse savitamine. Laval põlvitades, tulesädemeid õhutades ja suitsu liigutades ning lauldes on ta vaimude väljakutsumiseks valmis veidraks voodoo’ks. Kuid De Sagazan muundub ise väljakutsutavateks vaimudeks, üksteisele järgnevateks olenditeks, deemoniteks ja tontideks.

Määrides savi oma näole, saab skulptorist skulptuur. Ta paneb oma suletud silmadele kaks tühja musta pupilli ja teeb suu punaseks. Kihtide lisamisel suurenevad moonutused, veidrus areneb haripunkti. De Sagazan muutub lindudeks ja loomadeks. Ta on sulanud näoga koletis, kaame liialdus, ellu naasev muumia. Sagazan muudab oma identiteedi inimesest loomaks ja loomast erinevateks hübriidolenditeks. Savi ja õlgede abil teisendab ta end abstraktseteks, õõvastavateks tegelasteks, kes torkab endal silmad peast ja rebib siis end tükkideks. Ta läbistab, kustutab ja harutab lahti oma näo kihid, otsides meeletult uut olemust ja vormi.

Lavastuses «Hybridation» panevad kaks inimest endale savi pähe, matavad end materjali sisse, juurivad välja oma identiteedi ja muutuvad elavateks teosteks, mis muteerub koos teise kehaga ja loob dialoogi, ühtesulamist, rivaalitsemist ja armastust. Kumbki omakorda kõigub nukunäitleja ja nuku vahel, teades, et küsimus identiteedist rajaneb seosel Teisega. Aga kui materjal nad pimestab, on nad sunnitud vaatama sissepoole, oma Mina sügavustesse.

Põnevas, ekspressiivses, totaalses etenduses nihutavad nad laval identiteete teisenedes inimesest loomaks ja loomast erinevateks hübriidolenditeks. Meeletu ja pidurdamatu otsingu käigus läbistavad, kustutavad ja avavad nad oma näo kihid. Maalimine ja skulptuur muutuvad tantsu ja transi vahel asuvaks rituaali vormiks, kus improvisatsioon on maatriks.

Sagazan viibib Tallinnas Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kutsel, kus ta nädala jooksul viib läbi töötoa kaasaegsete etenduskunstide magistriõppe (CPPM) tudengitele. Sagazani etendused «Hybridation» ja «Transfiguration» toimuvad 12. ja 13. novembril Vaba Lava teatrikeskuses Tallinnas. Piletid on müügil Piletilevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles