Luulekogu, mis sobib süldi ja sushi vahele

Kultuuritoimetus
Copy
Peep Ehasalu
Peep Ehasalu Foto: Erakogu (Harry A. Sundell)

Luuletaja Peep Ehasalu plaanib veel enne jõule välja anda oma kogu «Loodusvaatlused» ning soovib selleks Hooandjas luulesõprade abi. Raamat peaks tema sõnul sobima «kuhugi süldi ja sushi vahele».

Ehasalu kirjutab nõnda:

«Minu nimi on Peep Ehasalu ja olen aastaid tegelenud lootusvaatlustega. Nüüd on plaan vaatluse tulemused luulekoguna välja anda.

Lootusvaatlus on lootuses elavate inimliikide tuvastamine ja selle kohta informatsiooni säilitamine. Lootus on optimistlik meelelaad, mis põhineb positiivsete tulemite ootusel, nii isiku enda elus kui maailma suhtes üleüldiselt. Lootuse vastand on meeleheide.

Eriti kõrgele tõuseb inimeste lootus vastu jõule ja valimisi, mis on lootuse vaatlemiseks üsna sarnased perioodid. Vaatlused on dateerimata, sest tühja neist aastanumbritest – inimene on ju inimene läbi aja ning küllap antakse varsti jälle lootust, pakutakse lohutust ja lubatakse asju.

ühe väikse lubaduse
tõesti veel võtaksin
tõstke palun siiasamasse
sooja
väetame sellega ära
terve tuleviku
jäägu meie vahele
et mullegi meeldib
pakasega püksi pissida

«Lootusvaatlustest» saab uute lubaduste ja lootuste värskust järele kontrollida. Või jõuluvanale lootust täis luuletusi ette lugeda või need salaja tema kingikotti pista. Eks on ju Jõuluvana ka inimene oma lootustega.

Valimised
on nagu ettepoole nihutatud jõulud,
ainult kingid
peab endale ise ostma.

Mina kellegi lootuste üle ei naera. Pigem olen surmtõsine ja kõik kokkulangevused tegelike asjade ja inimestega on juhuslikud. Ma ei kirjuta ju poliitikast, vaid üldiselt ikka endast ja inimestest. Eks ma olen ju ise ka inimene oma lootustega.

Olen liblikas libedal jääl,
olen Muromets mägede pääl,
olen rahutu rahukandja,
olen kondi hambusse andja,
olen te kõrvades kumisev kaja,
olen püham kui vabastaja.

Ilmun te ette mistahes kujul:
aknast või uksest või nii nagu tuju.
Kui vangimajjagi viib minu rada,
võin ennast ma uuesti sünnitada.

«Lootusvaatlused» püüab anda lootust ja kinnitab, et ka kõik hea kordub. Kindlasti kordub.

Kes toetab «Lootusvaatluste» väljaandmist, toetab võimalust lootust kasvatada. Lootuse kasvataja saab enda tänu kätte esitlusel või posti teel.

Eks Hooandja tulemuste põhjal saan teada, kas lootust üldse juurde on vaja. Kui siiski on vaja, siis lasen kogutud raha eest kujundada ja trükkida 300 sisukat luuleraamatut, mis on otsast otsani ajatut tõde täis.

Ise veidi kahtlesin, kas kirjapandud vaatlused on ikka puhas luule ja tõde, kuid asjatundjad Karl Martin Sinijärv ja (:)Kivisildnik kinnitasid, et on. Mis polnud, seda nad toimetasid, et luulesõpradeni jõuaks eranditult tõene sisu.

See raamat kuulub iga ühiskondlikult mõtleva luulesõbra jõululauale, kuhugi süldi ja sushi vahele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles