«Pätsi peade» eest maksti 13 050 eurot

Kultuuritoimetus
Copy
Edward von Lõngus «President Pätsi mitu nägu»
Edward von Lõngus «President Pätsi mitu nägu» Foto: Repro

Täna toimub iga-aastane noorte kunsti oksjon, kus Eesti noorema põlvkonna kunstnike pilte saab osta nii saalist kui ka neti teel. Seniste oksjonite kõige kallim müüdud kunstiteos on olnud Edward von Lõnguse «President Pätsi mitu nägu», mis vahetas omanikku 13 050 euro eest.

Noorte kunstike oksjoniformaat on pärit aastast 2009, mil Tartu Loomemajanduskeskus algatas selle eesmärgiga pakkuda õrnas loomeeas kunstnikele pisutki nähtavust ja sissetulekut teoste müügi näol. Tänasel oksjonil tuleb enampakkumisele 81 teost sama suurelt hulgalt kunstnikelt. Esimesed 56 kunstiteost tulevad pakkumisele nii saali- kui veebioksjonil ja viimased 25 tööd on pakkumisel vaid internetiostjatele. Seniste oksjonite kõige kallim müüdud kunstiteos on olnud Edward von Lõnguse «President Pätsi mitu nägu», mis vahetas omanikku 13 050 euro eest aastal 2018.

Noorte ja vähetuntud kunstnike huvi on muidugi arusaadav, kuid ostjaid kütkestab tõenäoliselt nii mõte toetamaks «noori külmetavaid kunstnikke» kui ka lootus mõne tuleviku talendi teoste omandamisest nende loomingu algusest. Seda enam, et kunst võib osutuda korralikuks investeeringuks.

Nooreks kunstnikuks peeti esimestel kordadel kunstnikke vanuses 40 eluaastat ja vähem ning taoline piiritletus on jäänud kehtima senini. Loojad saavad esitada enda töid oksjonile ise ja samuti määravad nad ka enda teose alghinna. Koos tänase oksjoniga on viimased kolm enampakkumist kolinud Tallinna ehk suuremale hulgale kunstihuvilistele lähemale. Seekordne oksjon toimub Fotografiskas algusega kell 19.

Seniste oksjonite peale kokku on leidnud omanikud enam kui 1000 noorte kunstnike taiest, mille seas on olnud žanriliselt nii maali, fotot, skulptuuri, kui ka installatsioone.

Oksjoni eestvedaja Reigo Kuivjõgi möönab: «Viimastel aastatel on kostnud isegi nurinat ka mitte enam noorte, kuid seni palju vanemate, aga elus püsivate kunstnike poolt, et ka nende abistamiseks oleks sarnane algatus vajalik.»

Noorte kunstnike oksjonite kaudu on enda tähelendu alustanud või toetanud mitmedki tänaseks tuntud kunstnikud, nagu Edward von Lõngus, Alar Tuul, Kiwa, August Künnapu, Liisi Örd, Timo Toots, Mihkel Maripuu, Liisa Kruusmägi ja paljud teised.

Tänavune oksjon toimub 28. oktoobril algusega 19.00 Fotografiskas. Ülekannet sellest on võimalik vaadata Postimehe portaalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles