Sven Grünbergi muusikaga film linastub PÖFFi uhiuues programmis

Kultuuritoimetus
Copy
Kaader Mariana Čengel Solčanská filmist «Toatüdruk».
Kaader Mariana Čengel Solčanská filmist «Toatüdruk». Foto: Filmikaader

Esimest korda on Pimedate Ööde filmifestivali kavas võistlusprogramm «Kriitikute valikud». Uus programm esindab filmikunsti kõige värskemaid hoovusi läbi kriitiku prisma ja on mõeldud eelkõige nõudlikule, filmi kui kunstiteost väärtustavale vaatajale. Kavva kuuluvate linateoste puhul on tegu eranditult maailma- või rahvusvaheliste esilinastustega.

«Selle võistlusega leiavad endale õige koha väiksemad arthouse-filmid, mis muidu kaoksid teiste vahele ära – probleem, millega me oleme viimased aastad pidevalt silmitsi seisnud. Uus programm võimaldab neid jõulisemalt esile tõsta ja maailmale tutvustada,» ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

Programmi on kokku pannud PÖFFi rahvusvaheline valikukomisjon, mis koosneb suures osas eriharidusega filmikriitikutest. Seda kureerib rahvusvaheliselt tuntud kriitik ja programmikoostaja Nikolaj Nikitin.

Viimane tõstis esile tänavuse programmi tugevat taset ja originaalseid vaatenurki. «Üritasime žanre ja stiile võimalikult palju kombineerida. Leiate siit haaravaid draamasid, tõeliselt naljakaid komöödiaid, psühholoogilisi trillereid ja karme maffiafilme kogu maailmast,» ütles ta.

Programmi avafilmiks on gruusia režissööri Dito Tsintsadze must põnevuskomöödia «Roxy», mille peategelaseks on idasakslasest taksojuht – see on omalaadne kummardus Martin Scorsese «Taksojuhile».

Kokku on kavas 13 esilinastust. Oma verivärske filmiga «Hea inimene» naaseb Tallinna Iisraeli režissöör Eitan Anner, kes võitis 2016. aastal filmi «Vaikne süda» eest PÖFFi grand prix´. Tema uus lugu räägib rahahädas feministlikust produtsendist, kes hakkab tootma kunagi häid filme teinud, kuid siis ultraortodoksseks rabiks hakanud lavastaja eepilisel piiblilegendil põhinevat linateost – ja konfliktid on varmad tekkima.

PÖFFi publikule peaks tuttav olema ka Filipiini režissöör Jun Robles Lana, kes võitis 2019. aastal Tallinnas filmi «Kalel (15)» eest parima režissööri auhinna. «Meist, kuid mitte ainult» on tema uus film: kohvik, laud ja kaks tooli, millel vestlevad kaks meest: kirjandusprofessor ja tema armukesest õpilane – piisav, et luua särinat täis film, kus tõde tõuseb ja vale vaob.

Pedro Almodóvari linateostes kuulsust kogunud ja filmi «Kõik minu emast» eest ka Euroopa parimaks naisnäitlejaks nimetatud Cecilia Roth mängib üht peaosa ka Vera Fogwilli ja Diego Martínezi filmis «Räägime vihkamisest» – ka selle keskmes on jutuajamine. Juttu ajavad aga kaks raskelt haiget naist – näitlejanna ja teda esindav agent –, ja nagu pealkirigi ütleb, on teemaks vihkamine, moodsa maailma peamisi haigusi. Cecilia Rothi on oodata ka Tallinna.

Väljaspool võistlust, kuhu kuuluvad nimekate, PÖFFi ajalooga tihedasti seotud autorite uued filmid, mis on juba linastunud mõnel teisel festivalil, jõuab ekraanile ka kaks aastat tagasi meie seast lahkunud Lõuna-Korea režissööri Kim Ki-duki luigelaul «Kõne taevast». Muusika on sellele Kõrgõzstanis filmitud linateosele kirjutanud Sven Grünberg.

Võistlusprogramm

- «Suna kahevahel» (Suna), rež Çiğdem Sezgin (Türgi-Hispaania-Bulgaaria)
- «Hommikune orgasm» (In the Morning of la Petite Mort), rež Yu-Lin Wang (Taiwan)
- «Ärata mind» (Zbudi me), rež Marko Šantić (Sloveenia-Horvaatia-Serbia)
- «Meist, kuid mitte ainult» (About Us But Not About Us), rež Jun Robles Lana (Filipiinid)
- «Roxy», rež Dito Tsintsadze (Saksamaa-Gruusia-Belgia)
- «Lastetu küla» (Sonsuz), rež Reza Jamali (Iraan)
- «Kirjutaja. Kunstnik. Piraat. Kuningas» (Typist Artist Pirate King), rež Carol Morley (Ühendkuningriik)
- «Räägime vihkamisest» (Conversaciones sobre el odio), rež Vera Fogwill ja Diego Martínez (Hispaania-Argentina)
- «Toatüdruk» (Sluzka), rež Mariana Čengel Solčanská (Slovakkia-Tšehhi)
- «Kondimurdjad» (Spaccaossa), rež Vincenzo Pirrotta (Itaalia)
- «Noored süütajad» (The Young Arsonists), rež Sheila Pye (Kanada)
- «Seltsimees Zilo tõus ja langus» (Shkelqimi dhe renia e shokut Zylo), rež Fatmir Koçi (Albaania-Kosovo-Iirimaa)
- «Hea inimene» (The Good Person), rež Eitan Anner (Iisrael)

Väljaspool võistlust

- «Kõne taevast» (Call of God), rež Kim Ki-duk (Eesti-Kõrgõzstan-Leedu)
- «Sparta», rež Ulrich Seidl (Austria-Saksamaa-Prantsusmaa)
- «Karaoke», rež Moshe Rosenthal (Iisrael)

Kokku on PÖFFil nüüd viis võistlusprogrammi, lisaks «Kriitikute valikutele» põhivõistlusprogramm, debüütfilmide võistlusprogramm, võistlusprogramm «Põhjusega mässajad» ja Balti filmi võistlusprogramm.

«Kriitikute valikute» filmide esimeste, külalistega seansside piletid on 6-eurose soodushinnaga müügil alates tänasest. Soodushind kehtib 3. novembrini, kui avalikustatakse kogu programm.

Pimedate Ööde filmifestival toimub 11.–27. novembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles