Saksa elektro-titaanid tulevad: Eestis esineb sündipopi suurkuju

Kultuuritoimetus
Copy
Eestis esineb Saksa Depeche Mode'iks ristitud Camouflage.
Eestis esineb Saksa Depeche Mode'iks ristitud Camouflage. Foto: Klaus Mellenthin

Järgmise aasta 27. oktoobril annab Alexela Kontserdimajas tuuri «Rewind to the Future and Goodbye» raames kontserdi Saksa süntpopi legend Camouflage, keda tuntakse lugude «The Great Commandment», «Love Is a Shield», «Suspicious Love», «Bad News», «X-Ray» ja «Me and You» järgi. Camouflage on välja andnud kokku 8 stuudioalbumit, neist viimane «Greyscale» ilmus 2015. aastal.

Saksa süntpopi suurnimi Camouflage, kelle kriitikud ristisid kui Saksa Depeche Mode, sai ametlikult alguse 1984. aastal vokalist Marcus Meyni ning klahvpillimängijate Heiko Maile ja Oliver Kreyssigi poolt. Bänd saavutas 1986. aastal esikoha Hessen Raadio lauluvõistlusel ning aasta hiljem uuesti salvestatud debüütsingel «The Great Commandment» tõusis erinevatesse edetabelitesse, muuhulgas saavutas esikoha Billboardi «Dance Club Songs» tabelis.

Albumidebüüt «Voices and Images» ilmus 1988. aastal, peegeldades uue laine süntpopi mõjutusi, kuid seal olid selgelt äratuntavad ka Depeche Mode’i mõjud. Aasta hiljem ilmunud album «Methods of Silence» hakkas laiendama Camouflage'i helipaletti, kuhu olid lisatud violiinide-, saksofoni- ja kitarrihelid.

Oliver Kreyssig lahkus grupist isiklikel põhjustel, jättes Maile ja Meyni duoks, mida täiendasid mitmed stuudiomuusikud. 1991. aastal ilmus album «Meanwhile», mis eemaldus süntpopist veelgi ja sisaldas suuremat instrumentaalosa. Samal ajal pead tõstnud grunge-vaimustusega kaotas süntpop aga kolledžiraadiotes suure osa jalgealusest ning Camouflage leidis end peagi ilma Ameerika plaadilepinguta.

Anders Melts (Röntgen/R2, Beats From The Vault, Terminali plaadipood) lausus, et rääkides süntpopist ei saa üle ega ümber Depeche Mode'ist. «Camouflage on vaieldamatult seal kõrval üks kõige olulisemaid bände selle stiili austaja jaoks. Tüübid on käinud oma rada ja pole olnud kunagi liialt eelnimetatust mõjutatud või on neil oskused neid mõjutusi ideaalselt oma loomingusse pookida.

Väga erinevad albumid ning isikupärased hitid, mille loojateks nad on juba kaheksakümnendatest saati olnud, sealjuures olles kogu aeg pildis vaatamata harva ilmunud albumitele,» lausus Melts. «Camouflage'is on oma annus nostalgiat, kuid samal ajal kõlavad nad ka tänapäeval nagu leegiga noor bänd, mitte vanal rasval hingitsev täissöönud retropeer.»

Kontserdipiletid on müügil Piletilevi müügipunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles